![]() |
Olgun Müslüman Olmanin Yolu
Bir gün Eshabı kiramdan bir zat gelip Resulullah efendimize bazı suallerinin olduğunu arz eder. Efendimizin izin vermesi üzerine sorularını sorar: - Ya Resul, ben insanların en alimi olmak istiyorum, -Allah'tan en çok korkan, insanların en alimi olur. - İnsanların en zengini olmak istiyorum. -Kanaatkar olursan, insanların en zengini olursun. - İnsanların en hayırlısı olmak istiyorum. -İnsanların en hayırlısı, insanlara menfaatli olandır. Sen de başkalarına yardımcı ol, en hayırlısı olursun. - İnsanların en adaletlisi olmak istiyorum. -Öyle ise kendin için istediğini başkası için de iste. Kendin için istemediğini başkası için de isteme. - İyi hal ve ikram sahibi insan olmak istiyorum. -Öyle ise Allah'a ibadet ederken O'nu görür gibi ibadet et. Sen O'nu görmesen de O seni görüyor zaten. - İmanımın mükemmel olmasını istiyorum. -Ahlakını güzelleştir. İmanın kemale ersin. - Allah'ın itaatli bir kulu olmayı istiyorum. -O halde farzları ihmal etme. Tümüyle yerine getir. - Rabb'imin huzuruna günah kirlerinden temizlenmiş olarak çıkmak istiyorum. -Cünüplük kirinden guslederken günah kirinden de gusletmeyi ihmal etme, tevbe, istiğfarla devamlı temizlen. - Mahşere giderken yolumun aydınlık olmasını istiyorum. -O halde hiç kimseye zulmetme, kalbini kırma. Gücüne güvenerek hakkından mahrum etme ki, mahşerde yolun adınlık olsun. - Rabb'imin bana merhametini arzuluyorum. Bana acısın istiyorum. -Rabb'inin yarattığı insana ve bütün canlılara merhamet eyle. Sen burada merhametli olursan orada merhamete layık olursun. - Günahlarımın azalmasını istiyorum. - Öyle ise tevbe, istiğfarını çoğalt. Bir daha yapmama konusunda azimli ol. - Rabb'imin rızkımı bol vermesini istiyorum. -O halde abdestli çalışmaya devam et. - Ayıplarımın yüzüme vurulmamasını istiyorum. -Sen burada kimsenin ayıbını yüzüne vurmazsan, orada da senin ayıbını kimse yüzüne vurmaz. - Günah kirlerinden ruhumu nasıl temizlerim? -Gözyaşıyla. Gözyaşını rahmet gibi yağdır, ruhunu temizlemiş olursun |