ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Genel Konular (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=324)
-   -   Faydalı Îlim Öğrenmede Kolaylık: (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=569226)

Prof. Dr. Sinsi 08-24-2012 04:01 PM

Faydalı Îlim Öğrenmede Kolaylık:
 

Faydalı îlim Öğrenmede Kolaylık:

Allah'ın muttakilere bağışladığı furkan ve basiret nu­runu tamamlayan üçüncü bir lütuf da ilimdir. Takva bi­linci ile hareket edenler bilme, anlama, idrak etme ve tanıma konusunda Allah'tan (cc) yardım görürler. Anlayışla­rı artar, elde ettikleri bilgiyi faydalı bir yerde kullanmayı öğrenirler. Bilgiyi amele dönüştürebilirler. Marifeti (ilmi) çok olanlar, Allah'tan daha fazla haşyet duyarlar (korkup ürperirler). Çünkü onlar, Allah'tan korkup sakınmakla el­de edecekleri kazançları, O'nun hükümlerine karşı gel­mekle uğrayacakları zararları bilirler. Böyleleri bilinçli bir şekilde amel işledikçe dereceleri artar. Allah (cc), kendi­sinden hakkıyla ittika edenlere bu faydalı ilmin yollarını açar.
"Allah (cc) bir kuluna hayır vermek isteyince, onu din­de fakih (âlim, anlayışlı) yapar."[color="#0a94cf"]
[color="seagreen"]"Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa (ilim öğrenme­nin yollarını ararsa), Allah ona cennetin yollarını kolaylaştırır.”
Kur'an, borçlanmalarda ve alışverişlerde Müslümanla­rın nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini belirttikten sonra şöyle buyuruyor:
"...Allah'tan ittika edin. Allah size öğretiyor. Allah her şeyi bilendir."[color="#0a94cf"]
[color="seagreen"]Yani takvalı olun, Allah (cc) sizi bilgili kılar. O her şeyden haberdardır. Kalemle insana bilmediğini öğreten âlemlerin Rahbi kerem sahibidir. O'nun insana öğretti­ği ilim, kişiye karamet (üstünlük ve değer) kazandırır. İn­san o ilimle takvalı yaşar ve öldüğü zaman da takva ona azık olur. Kim hangi alanda takvalı olursa kerimdir ve Rabbinin keramet mektebinin (İslâm'ın) öğrencisidir. Yü­ce Allah (cc) ona o alanda ilim verir. Takva bu anlamda ilâhî öğretime ortam hazırladığı gibi amellerin kabul edil­mesine de sebep olur.[color="#0a94cf"]
"İşte bu Kitap; onda hiçbir şüphe yoktur. Takva sahip­leri için hidayetin (doğru yolu gösterenin) ta kendisi­dir."[color="#0a94cf"]
Kur'an bir hidayet kitabıdır. Yolun en doğrusunu, haya­tın en tabiî olanını, hayat nizamının en güzelini, yaşamaya temel alınan prensiplerin en uygununu gösterir. O insan için bir rehber, bir kılavuz, bir önderdir. Ama kimin için? Elbette takva sahibi kimseler için.
Kur'an'dan faydalanmayı sağlayan imkân takvadır. Kalbin kilitlerini açan takva, hidayet nurunun kalbe gire­rek görev yapmasını sağlar.
Takva, hayra davet edildiği zaman o çağrıya karşılık vermeye kalbi hazırlar. Ya da faydalı olan her şeyi benimsemeye kalbi hazır hâle getirir.
Kalp, takva ile bu olgunluğa geldiği zaman Kur'an'ı anlamaya başlar. Bu noktadan sonra Kur'an, o kalbin sahi­bi için hidayet olur. Kur'an'ın işaret ettiği gerçeklen gör­meye, onun sakındırdıklarından sakınmaya, onun müjdeleriyle mutluluk duymaya başlar. Kişinin Kur'an'a, kor­kan, sakınan, sapıklıklar tarafından avlanmaktan çekinen bir kalp ile yanaşması lâzımdır. İşte o zaman Kur'an; ona nurlarını ve sırlarını açar ve kendisine takva, korku ve hassasiyetle donanmış olarak bu esrar ve envarı kabule ge­len kalbe onu akıtır.
[color="seagreen"]Takva, duygulu vicdana sahip olmaktır. Takva, şuur­da berraklık, devam eden bir korku, sürekli sakınma, ha­yat yolunda insana zarar veren dikenlerden korunmadır. O dikenli yolu şehvetler've çeşitli arzular sarmış olabilir. O yolu boş ümitler doldurmuş, fayda ve zarardan aciz kimse­lerin boş korkuları işgal etmiş olabilir. İşte böylesine di­kenli yollarda dikkatlice yürüme titizliğidir takva.

[734] Enfal: 8/29.

[735] M. Es-Sabünî, S. Tefâsir, 1/501.

[736] C. Amûlî, K. Keramet, s. 63.

[737] Hadid: 57/28.

[738] Hicr: 15/75, Tirmizî, Tefsir/16, Hadis no: 3127, 5/298.

[739] Bulıarî, Müslim ve İbnİ Mace'den, el-Münzirî, et-T. ve'l Terhîb, 1/70.

[740] Müslim'den, Münzirî, age. 1/82. Hüseyin K. Ece, Takva Bilinci, Denge Yayınları: 250-253.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.