ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Bilinmesi Gereken Püf Noktalar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=568743)

Prof. Dr. Sinsi 08-24-2012 04:49 PM

Bilinmesi Gereken Püf Noktalar
 

Tereyağını kızartırken

Tereyağını kızartırken; içine bir damla zeytinyağı eklerseniz tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.

Pasta keserken


Ekmek ve pasta kesmeden önce bıçağı kaynar suda tutun, böylece ufalamadan kesebilirsiniz.

Patates haşlarken


Patates pişirirken, tencereye 1 çorba kaşığı sirke ilave edersiz patatesler hem sarı hem de daha çabuk pişecektir.

Soğan soyarken


Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanı içi su dolu bir kapta bekletin.

Bayat ekmekler için



Bayat ekmekler için; ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağana ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.


Şişe temizliği



Zeytinyağı bitince şişenin dibinde kalın bir yağ tabakası oluşur. Bunu temizlemek ve şişenin içini yağdan arındırmak sanıldığı kadar zor değil. 3 çorba kaşığı iri tuz ve yarım su bardağı sirkeyi karıştırın. Şişenin içine döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters çevirip sallayarak içindeki artıkların dökülmesini sağlayın. Şişeyi deterjanlı sıcak suyla yıkayıp durulayın. Şişenizin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.


Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir tat katmak için


Pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edin. Üzerini aliminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin.


Etin yumuşak olmasını istiyorsanız


Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur. Daha çabuk pişer. Bir diğer yol ise eti yoğurtla marine etmek.


Evde yoğurt yaparken



Evde yoğurt yaparken sütü kaynattıktan sonra tahta bir kaşıkla 5-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarı doğru hareket ettirerek karıştırırsanız yoğurt daha lezzetli olur.


Donmuş çikolata ve tereyağı


Tereyağını yumuşatmak için mikrodalga fırının defrost ayarında 1 dakika bekletin. Tereyağının hemen ekmek üzerine sürülebilecek kıvama geldiğini göreceksiniz. Ayrıca pasta veya soslarda kullanacağınız donmuş çikolatayı da tavada ve kısık ateşte ya da benmari usulü eritmek yerine yine mikrodalga fırını kullanarak eritebilirsiniz.


Çayı enfazla 10 dk demleyin.
Çünkü çayın demlenme süresi arttıkça
içindeki bazı maddelerin oranları değişir ve çayın tadını etkiler


Çaydanlığın içindeki kireç tabakasını
çözmek için,patatesin kabuklarını biraz su ile
çaydanlıkta kaynatın.Termosunuzun içini karbonatlı su ile çalkalayın..



Taze ceviz lekesinin elden çıkması oldukca zordur.
Ancak bununda kolayı vardır.
Bunun için eller bir iki dakika kadar
sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur
Daha sonra soğuk suyla ovarak yıkanır.

Ayrıca çay ve kahve lekelerini de
karbonatla silerek çıkartabiliriz.


Makarnanızı farklı bir sos ile servis yapmak
istiyorsanız,bu öneri tam size göre..
Bildiğiniz kıymalı sosu herzamanki gibi
hazırlayacaksınız.Ancak bu sefer içine farklı bir
tad olarak biraz beyaz şarap ekleyeceksiniz.
Bu sos makarnayla çok lezzetli olacak


Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun
Üzerini kapatacak kadar,kaynatıp soğuttuğunuz
suyu ilave edin.2 tatlı kaşığı toz
şeker koyun.Ağzını kapattıktan sonra ılık
bir yerde bir süre bekletin.Sirkeniz olunca
süzerek kullanın.Bu sirke midenize
zarar vermez..


Kereviz, patlıcan, enginar gibi sebzeleri ayıklarken
elde meydana gelen lekeleri çıkarmak için
önce şöyle bir karışım hazırlayınız.Bir
limon suyu ile bir çorba kaşığı oksijenli su
ve bir çorba kaşığı nişastayı karıştırınız.
Lekeli ellerinizi bunun içinde ovuşturup ılık suyla yıkayınız..


Vişne, kiraz gibi taneli meyvelerle kek, pasta
yapacağınız zaman çekirdeklerinin çıkarılması çok
daha iyi sonuç verecektir.Böyle zamanlarda bu iş için
sürekli ayıracağınız bir yorgan iğnesini meyveye
bastırın ancak fazla zedelenmesine izin vermeyin


Havuçları rendelerken rendeden uzun uzun
çıkmasını istiyorsunuz ama bir türlü olmuyor.Bunun için
soyulmuş havuçları rendeye hafif eğik olarak tutunuz.
Rendeyi sol elde, havucu sağ elde tutmalısınız.Dik tuttuğunuz
zaman kısa rendelenmiş havuç elde edilir..


Suda haşladığınız yumurtaların çatlamaması için
kaynattığınız kaba biraz sirke ilave edin.Ayrıca 2-3 tane
kibrit çöpü atarak da çatlamasını önleyebilirsiniz.
Çatlayan yumurtayı hemen kullanın ,çatlak kısmını pişmeden
önce limon yarısıyla ovarsanız akmasını önlersiniz..


Yumurtayı dolapta tutacaksak eğer,sivri tarafından
dolaba koyarsak daha iyi olacağını biliyor muydunuz? Yumurtanın
beyazını kullanıp sarısının arttığı durumlar için de şunu
yapabilirsiniz.Sarısını bir tabağa koyup,üzerini soğuk
suyla örtersek 2-3 gün bozulmadan saklayabiliriz..




Kahveye ilişkin şu bilgileri uygulayabilirsiniz.
Çekilmiş kahve kavanozunuza bir tutam tuz veya şeker ilave ederseniz,
kokusunun artmasını sağlarsınız.Şayet kahveniz bayatsa,
kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun,
hem rutubeti gider hemde tazelenir...


Önemli problemlerden biride kullanacağınız
şekerinizin rutubetlenmesidir.Bu durumdan kurtulmak istiyorsanız,
kullandığınız kavanozun dibini kurutma kağıdıyla kapatın,
sonrada üzerine şekeri koyun.Böylelikle şekeriniz asla rutubetlenmeyecektir..


Yumurta kabuğu ne işe yarar demeyin.İnanın yumurta
kabuğu da birkaç işe yarayabilir.Mesela kolonya ve parfüm
boşaltmak için bir huniye ihtiyaç duydunuz.Hemen temiz bir yumurta
kabuğunun yarısını iğneyle delip ,huni olarak kullanabilirsiniz.


Büyük bir özenle aldığınız ancak beklemediğiniz şekilde
acı çıkan hıyarları yenmez diye sakın çöpe atmayın.
Bununda bir kolayı var.Hıyarların acısının gitmesi için tuzlu suda
5-10 dk bekletin.Daha sonra da dilimleyin ve şekerli suda 2-3 dk bekletin


Yemek kokularından kurtulmak istiyorsunuz.
Ama bir türlü, her gün pişirdiğiniz yemeğin kokusunu
gideremiyorsunuz. Bunun için bir cezveye bir çay fincanı su
ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın.
Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz...


Vücudunuzdaki toksinleri atmak ve stresten kurtulmak için
bol bol şalgam suyu için. Ayrıca kolestrolü önleyici etkiyede
sahiptir. A1, B1 vitaminleri, fosfor, kalsiyum ve potasyumca zengindir.
Kemik hastalıkları, kalp ve kas hastalıkları
içinde şalgam suyu önemlidir.






Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.