ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Bu Hatalar Hastalığınızı Tetikleyebilir! (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=56626)

Şengül Şirin 09-29-2008 08:00 PM

Bu Hatalar Hastalığınızı Tetikleyebilir!
 
Bu hatalar hastalığınızı tetikleyebilir!
Ramazan sonrası değişen metabolizma nasıl ayarlanmalı?

http://www.bugun.com.tr/images/haber...1778_yemek.jpg



Ramazan sonrası metabolizmanın olumsuz etkilenmemesi için güne dengeli bir kahvaltıyla başlayın. Bayram ziyaretlerinde aşırı tatlı ve çikolatadan kaçının ve ara öğünlerde meyve gibi yiyecekleri tercih edin. Gün boyunca bol sıvı alarak vücudun sıvı dengesinin kontrolünü sağlayın. Sağlığı riske atıp, mideye de bayram ettireceğim diye bayramınızı zehir etmeyin...

Ramazan ayı boyunca oruç tutanların metabolizmalarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Normalde kandaki şeker miktarı ile salgılanan insülin hormonu miktarı dengelidir. Ramazan ayındaki gibi belli aralıklarla beslenilir ve fazla miktarda şeker ve şeker oluşturan besinler alınırsa, salgılanan insülin yetmeyebilir.

Bu durumda halsizlik, baş dönmesi, bulantı ve kusma görülebilir. Bu nedenle ana öğünlerin hafif ve dengeli seçilmesi, aralarda da mutlaka meyve ve sıvı alınması gerekir. Sindirim sisteminde problemler yaşanabileceği için mide birdenbire doldurulmamalıdır. Az ve sık yeme alışkanlığı kazanılırsa, vücut kısa zamanda yeni duruma adapte olabilir.

AZ AMA SIK YİYİN

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle 4 besin grubundaki çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarda alın. Süt grubundaki süt, yoğurt; et grubundaki et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller; sebze, meyve ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinleri her öğünde yeterli miktarda tüketin. Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın ve gün boyu öğün atlanmamaya özen gösterin. Besinleri iyi çiğneyin, yavaş yavaş, azar azar ve sık yemeye çalışın.

SIVI ALIMINI ARTIRIN

Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edin, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalın. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Bayram ve sonrasında sıvı alımını artırın, günde yaklaşık 1,5-2 litre su için, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar ekleyin. Ramazan ayı süresince oruç nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından, bol sebze ve meyve tüketin. Yetişkinler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketebilir.

GECE YEME ALIŞKANLIĞINI DEVAM ETTİRMEYİN

Sahur yemeklerini, Ramazan sonrasında gece yemekleri şeklinde sürdürmemeye özen gösterin, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinler tüketin.

Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edin

Düzenli yapılan fiziksel aktivite, beden ve zihin sağlığını olumlu yönde etkilediği için, oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına da imkan sağlar. Yaşam aktiviteleri denilen yürüyüş, bahçe ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven çıkma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verin. Düzenli aktiviteyi yaşamınızın bir parçası haline getirin.

KALP HASTALARI DiKKATLi OLMALI

Ramazan Bayramı’nda fazla miktarda şekerli gıda tüketmek kalp ve şeker hastalığı bulunmayan veya bu hastalıklarının farkında olmayanlar için de risk oluşturur. Normal şartlar altında birkaç günlük bayram süresince şeker, çikolata veya tatlı yemekle şeker hastası veya kalp hastası olunmaz. Ancak ailesinde bu tür hastalık bulunanlar, genetik olarak kalp ve şeker hastalığına yatkın olurlar. Bunu unutmayın.

ÇİKOLATA YERİNE KURUYEMiŞ

Bayramda fazla miktarda yemek yenilerek sindirim sisteminin yanı sıra kalp ve damar sisteminin zorlanması ya da fazla miktarda şeker tüketilmesi, genetik olarak yatkınlığı olanlarda kalp veya şeker hastalığını ortaya çıkartabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar şekerli gıdaların fazla miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bayramda misafirler ağırlanırken, şekerli gıdalar yerine tuzlu pastalar, asitli içecekler yerine ayran gibi içecekler, çikolata yerine kuruyemiş ikram edebilirsiniz.

BİTKİ ÇAYLARINI TERCİH EDİN

Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalar, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeli. Özellikle yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimine dikkat etmeli, bitki çaylarını tercih etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekir. Ayrıca, bebek ve çocukları, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şekerli besinlerden uzak tutmaya çalışın.

Dr. İsmail Ağar


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.