ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   İmparator Penguenlerinin Benzersiz Sabri Şaşirtiyor (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=565560)

Prof. Dr. Sinsi 08-24-2012 12:43 PM

İmparator Penguenlerinin Benzersiz Sabri Şaşirtiyor
 



Yumurtalarini koruma konusunda büyük bir azim, görülmemis bir sabir ve sasirtacak derecede dayaniklilik gösteren diger canli türü ise imparator penguenleridir.

Antarktika'nin zorlu kosullarinda yasayan Imparator penguenleri, Mart ve Nisan aylarinda (bu Antarktika'da kisin baslangici demektir) üremek ve yavrularini yetistirebilmek için uygun olan bölgelere birkaç kilometrelik bir yolculuk yaparlar. 25.000 kadar penguen burada biraraya gelir ve çiftlesirler.

Mayis veya Haziran ayinda disi penguenbir yumurta yumurtlar. Çift yumurtalari için yuva yapamaz, çünkü çevrelerinde kardan ve buzdan baska hiçbir sey bulunmamaktadir. Ancak yumurtalarini buzun üzerine de birakamazlar, çünkü yumurta soguga dayanamayarak hemen donar. Bu nedenle imparator penguenleri yumurtalarini ayaklarinin üzerinde tasirlar.Yumurtladiktan sonraki birkaç saat içinde, erkek disinin yanina gelir ve her ikisi gögüs gögüse gelecek sekilde dururlar. Böylece erkek disiden yumurtayi devralir.

Her ikisi de yumurtayi buzun üzerinde tutmamaya özen gösterirler. Erkek önce ayak parmaklarini yumurtanin altina sokar ve sonra parmaklarini kaldirarak yumurtayi ayaginin üzerine yuvarlar. Yumurtasini kirmamak için de bu islemleri son derece dikkatli ve özenli yapmak zorundadir. Bu zorlu islemin ardindan, yumusak tüyleri ile yumurtanin üzerini örter. Yumurta üretmek disi penguenin vücudundaki besin deposunun tamamina yakinini tüketmistir. Bu kaybini telafi etmek için hemen yiyecek bulmaya denize geri dönmelidir. Bu yüzden kuluçkaya erkek penguen yatar. Ancak bu, diger kuslarinkinden çok daha zorlu ve sabir gerektiren bir kuluçka dönemidir. Penguenler yumurtalarini bir an bile ayaklarinin üzerinden indiremezler.

Bu nedenle hareket kabiliyetleri yok gibidir. Sadece ayaklarini sürükleyerek birkaç metre ilerleyebilirler. Küçük kuyruklarini üçüncü ayak gibi kullanir ve topuklarinin üzerinde durarak dinlenirler, bu esnada ayak parma

Kaynak: Ayrıntılı bilgi için kureselfelaket.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.