![]() |
Rangoli, Hintli Kadinin Boyali Duasi. - Hindistan
Rangoli, Hintli Kadinin Boyali Duasi. - Hindistan[/b] Ilk zamanlar hemen her evin kapi esiginde cizili o rengarenk desenleri gorup sasirmistim...Sanki cocukken duvarlara, kaldirimlara usenmeden cizip karaladigimiz resimleri hatirlatmisti ama cocuk isine hic benzemiyordu bu cizimler... Evlere girip cikarken, caddede seke seke yururken, aman uzerlerine basmadan geceyim, bozulmasinlar diye, nihayet usenmeyip arastirdim... Iste size : Rangoli, Hintli kadinin boyali duasi. Kaynagi Hint mitolojisi Puranasa kadar uzaniyor Rangolinin. Dogum yeri Maharastra. Hindistana oradan yayilmis. Guneydeki adiyla Kolam, kuzeyde Chowkpurana, Rajasthanda Madana, Biharda Aripana, Bengalde Alpana... Sanskritcede kelime anlami boya dizini.. Chitra Lakshana da kayitli efsaneye gore bir kral ve ulkesi, basrahibin oglunun olumuyle yasa burunmus... Herkes tanri Brahmaya yalvarmaya baslamis. Dualar tanriya ulasmis ve Brahma kraldan oglanin resmini yere cizmesini istemis ki icine ruhunu uflesin, boylelikle bu sanat dogmus. Hintli kadinlarin evlerinde avlulari, yemek yenilen alanlari, esik onunu, tapinaklari, bazen de duvarlari susledikleri anadan kiza, arkadastan arkadasa gecen geleneksel sanat. Yoreden yoreye desenler degisiklik gosterse de cogu hemen her zaman elle cizilen renk cumbusu. Cogunlukla pirinc unu, kina, limon tasi, limon ve renkli tahillardan / urunlerden yapiliyor, kimi zaman bildigimiz tebesir kullaniliyor. Arac, nadiren firca olsa da, cogunlukla parmaklar...Ozel bir egitim gerektirmeden ogrenilen desenler icin bazen sanat dergileri ozel sayilar yayinliyor, yeni tasarimlar yapiyor hatta gelecek nesillere unutulmadan tasinmasini saglamak icin tesvik edici yarismalar duzenleniyor. Her ne kadar Hindistanin bugunku pislik ve kesmekes icindeki goruntusuyle celisse de inanisa gore Hindu tanrilari temizlikten ve guzellikten buyuk zevk aliyorlarmis. Bu yuzden de Rangolinin yapilis amaclarindan en onemlisi tanrilari memnun etmek. Dini torenlerde (pooja-okunusu puca), dugun gibi ya da yeni dogana isim verilmesi gibi zamanlarda, Rangoli etrafina mumlar, isiklar, diya denilen lambalar yakiliyor ve hatta bazen suslemede canli cicekler de kullaniliyor ki iste bu muhtesem oluyor. Ornegin, Diwali suresince heryani susleyen Rangoli, tanrica Lakshmiyi agirlamak, evlere buyur etmek icin. Bu sebeple, ayrica bir de evlere giris yoluna, eve dogru yuruyen birinin guzergahi gibi minik ayak izleri ciziliyor ki bu da tanricanin eve girisini sembolize ediyor. Desenin ana konusu genelde cicekler olsa da bazen hindistan cevizi ya da mango yapraklari yanisira inek, fil, maymun, at, kus gibi hayvan figurleri de yer aliyor. Rangoli bazen bir paspas bazen bir oda buyuklugunde olabiliyor. Tanrilari ve dualari Hindulara kalsin ama renklere hic dayanamam, en kisa zamanda hemen ogrenip bir Rangoli de ben yapiyorum.. www.hindistandabirturk.com |