ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Dubai - Birleşik Arap Emirlikleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=564963)

Prof. Dr. Sinsi 08-24-2012 02:22 PM

Dubai - Birleşik Arap Emirlikleri

Dubai - Birleşik Arap Emirlikleri[/b]

Dubai`ye Emirates Havayollari ile Istanbul`dan aksam 7`de kalkan ucagimiz, mahalli saatte gece yarisi 1`de indi. Havaalaninda 48 saatlik vize islemimizi gerceklestirdik. Bu arada dikkatimi ceken nokta, havaalaninda gorevli bayan polislerin erkek polislerden hep daha geride masalarinin olmasiydi. Islemlerimizi bitirdikten sonar otelimize gelip hemen uyuduk.Dubai`de isyerleri genelde saat 10`da aciliyor. Persembe gunu ogleden sonra Cuma gunu resmi daireler kapali. Buraya is icin gelecekseniz bu gunlere dikkat etmenizde fayda var. Bu kucuk ulkenin yerli halki oldukca zengin, bu zenginligin nedeni birincisi petrol, ikincisi de Free Zone olmasi. Free Zone denilen bolge, JABAL ALI FREE ZONE adinda ve burada gumruksuz alisveris imkani taniniyor. Buradaki firmalar hicbir gumruk odemeden cok rahat mallarini satabiliyorlar ve bu sayede dogal olarak bizim Bulgar, Rus musterilerimiz burayi tercih ediyorlar. Birkac sene oncesine kadar, Laleli piyasasindaki canliligi olduren en buyuk sebeplerden birisi, bizim yoneticilerimizin Dubai gercegini onemsememeleridir. Eger o donemlerde Istanbul`da gundeme gelen Free Zone olayi gerceklesseydi su anda ticaret hacmimiz cok daha yuksek boyutlarda olabilecekti. O donemlerde bizim Ataturk Havalimanina inen ucaklardan gunluk 1000 Dolar alinirken, Dubai`ye giden ucaklardan ustelik bedava otel imkani taninmasi dogal olarak bircok musterinin Turkiye`yi birakip , Dubai`ye akin etmelerini saglamisti. Hatayi kimde aramaliyiz bilemiyorum, ama kucucuk bir Dubai devleti bile bizi coktan sollamissa bazi noktalari ciddi ciddi elden gecirme zamani gelmistir saniyorum. Iddia ediyorum, Dubai`de taninan haklarin ve desteklerin yarisi ulkemizde isadamlarina taninsa Turkiye degil Dubai, dunyanin bircok ulkesine kafa tutar, Dubai`de fabrika yok, imalat yok, tek avantajlari vergiden muaf tutulmalari . Siz vergilerle ugrasirken ve bu masraflarinizi urunlere yansitirken rakibiniz rahatlikla hem sizden daha fazla kar eder ve hem de daha kolay malini satabilirse sizin zaten rekabet etme sansiniz kalmayacaktir. Ziyaret ettigimiz kalburustu sayilan birkac firmanin acikcasi sahsimda bir eziklik uyandirdigini soyleyemem, tam aksine sadece `yazik` dedim. Bizim elimizde bu tip bir destek olabilse kimbilir ne kadar buyuk paralar ulkemize akabilirdi. Neyse bu konuyu fazla uzatmayacagim , buyuklerimizin bir bildigi vardir elbette?Dubai, bir Arap ulkesinden cok bir Avrupa ulkesi havasinda. Eger sagda soldaki Arapca levhalari kaldirirsaniz burasi bir Arap ulkesi diyemeyeceginizden eminim. Yerli halk genelde zengin oldugu icin butun basit gorevleri Hindu ve Filipinli isciler yapiyorlar. Hatta diyebilirim ki henuz daha orjinal Dubai`li birine rastlayamadik sabahtan beri. Mega alisveris merkezleri genelde yuksek fiyatlariyla bize fazla hitap edemedi. Paramizin iyice degerinin dusmesi yuzunden zaten alisveris yapmanin eski tadi da kalmadi acikcasi. Dubai, zengin bir ulke oldugu icin, dunyanin en buyuk markalari burada. En pahali araba markalari , saat markalari , tekstil firmalari burada sube acmis. Zengin sporu diye taninan golf sahalari petrol zenginlerinin zevkine sunulmus.Ulke buyuk bolumu col olmakla beraber buyuk bir calisma sonucu bircok bolgesinde agaclandirilmis durumda. Her agacin yaninda bir sulama hortumu yardimiyla suyun gereksiz harcanmasina engel olunmus. Bu nokta bile aslinda bizim icin bir ders olmali. Dubai`de o kadar aramama ragmen nostaljik bir nargile kahvesi bulamadim. En sonunda bir Suriye kahvehanesi bulup kahve ve nargile icmeyi becerebildim, ama hayalimdeki o kahvehaneyi bulamamanin uzuntusu halen icerimde . Size tavsiyem kesinlikle Arap Baklava ve tatlilarindan denemeniz. Bizim baklavalardaki asiri tatlilik onlarinkinde yok. Eger benim gibi agir tatli yiyemiyorsaniz, biraz daha hafif olan bol fistikli bu baklava cesitlerini seveceksiniz.Halkin diyebilirim ki 90%`i ingilizce konusabiliyor. Taksi soforleri rahatlikla derdinizi anlayabiliyorlar.Otelinizi Istanbul`dan ayirtmanizda fayda var cunku otele geldiginizde onunuze sunulan fiyat internet ve acente fiyatlarinin 2-3 kati. Emirates Havayollari`nin cok guzel anlasmali otelleri var ve fiyat olarak ta cok uygun.Biz Dubai turlarina katilamadik , ama ogrendigim kadariyla cok guzel turlar var turistler icin. Mesela gidemedigim ama size tavsiye edebilecegim COL SAFARI turu var ve mumkunse siz gidin derim cunku hem col sefasi yapacaksiniz hem de colde Bedevi cadirlarini gezdirecekler. Dubai sonuc olarak , zengin bir ulke ve adamlarin zenginligi sinirlarimizi zorlayacak boyutlarda. Birgun, belki birgun bizim de petrollerimiz yeraltindan cikartilabilirse saniyorum bizim de guzel gunler gorebilmemiz mumkun olacak. Bizden gecti artik, belki cocuklarimiz gorebilir, AMIN.