![]() |
Yardım, Ama Kimden?
Yardım, Ama Kimden? Etkinliğin Adı: [/b] YARDIM, AMA KİMDEN? Sınıf: [/b] 10.sınıf[/b] Yeterlik Alanı: [/b] Kişiler Arası İlişkiler[/b] Kazanım: [/b] Eğitsel ve kişisel-sosyal sorunlarla karşılaştığında yardım alabileceği birimlere başvurur.(Kazanım Numarası 139)[/b] Öğrenci Sayısı: [/b] Tüm Sınıf Süre:[/b] 40 Dakika[/b] Ortam:[/b] Sınıf Sınıf Düzeni[/b] Oturma Düzeni Araç-Gereç:[/b] Form 1(Bir önceki etkinlikte hazırlanan sorun grupları listesi) Form 2(Yardım alabilecekleri yerlerle ilgili örnek) Kaynak: [/b] Komisyon Süreç:[/b] 1) Öğrencilere bir önceki etkinliğin sonunda söylenen kişisel-sosyal ve eğitsel sorunlarla karşılaştıklarında nereden ve nasıl yardım alacakları konusundaki araştırmalarını sunmaları istenir. 2) Bir önceki etkinlikte hazırlanan ve gönüllü bir öğrencinin yazıp A3 boyutunda büyüterek getirdiği sorun grupları listesi tahtaya asılır. 3) Önce aşağıdaki soru sorulur ve yaptıkları araştırmalar sonucunda topladıkları bilgilerle cevaplamaları istenir. a. Kişisel?sosyal sorunlarla karşılaştığınızda nereden ve nasıl yardım alabilirsiniz? 4) Verdikleri cevaplar tahtaya yazılır. 5) Sonra aşağıdaki soru sorulur ve yaptıkları araştırmalar sonucunda topladıkları bilgilerle cevaplamaları istenir. a. Eğitsel sorunlarla karşılaştığınızda nereden ve nasıl yardım alabilirsiniz? 6) Verdikleri cevaplar tahtaya yazılır. 7) Öğrencilerin değinmediği yardım alabilecekleri yerler varsa eklenir. 8) Daha sonra kişisel-sosyal ve eğitsel sorunları için bu tür yardım alan öğrenciler varsa sınıfla paylaşmaları istenir. 9) Hangi kurum ya da kişiden yardım alacakları konusunda da çok dikkatli ve titiz davranmaları gerektiği vurgulanır. 10) Etkinliğin sonunda öğrencilere neler kazandıkları sorulur ve paylaşımlar alınır. 11) Kişisel-sosyal ve eğitsel sorunlarla karşılaştığında nereden ve nasıl yardım alacağını bilmenin önemi vurgulanarak etkinlik bitirilir. Değerlendirme :[/b] FORM 1[/b] BEDENLE İLGİLİ SORUNLAR[/b] Kısa uzun Zayıf şişman, Güzel çirkin, Bedensel özürler Sivilce vb. [/b] SAĞLIK SORUNLARI(FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK )[/b] Hastalık Görme işitme vb. sorunlar , İçe kapanıklık Uyumsuzluk Güvensizlik Öfke yönetiminde eksiklik İletişim sorunları Bağımlılık [/b] AİLE SORUNLARI[/b] İletişim sorunları Baskıcı aile Parçalanmış aile Anne baba ile çatışma Kardeşlerle çatışma Kayıplar Yoksulluk [/b] ARKADAŞ SORUNLARI[/b] İletişim sorunları arkadaşlarla çatışma yalnızlık dışlanma karşı cins ile ilgili sorunlar akran baskısı EĞİTSEL SORUNLAR[/b] İletişim sorunları Akademik başarısızlık Altyapı eksikliği Çaba eksikliği Etkin çalışmayı bilmeme Az okuma Az çalışma Devamsızlık Öğretmenlerle çatışma Sınav kaygısı Hedefsizlik[/b] GELECEK KAYGISI[/b] [/b] FORM 2[/b] (YARDIM ALABİLECEKLERİ YERLER)[/b] [/b] Kişisel- sosyal sorunlar için [/b] Okul rehberlik servisi Rehberlik araştırma merkezleri Devlet hastanelerinin ergen danışma merkezleri Sağlık ocakları bünyesindeki kurulan adolesan merkezleri [/b] Eğitsel sorunlar için [/b] Okul rehberlik servisi Rehberlik araştırma merkezleri Okul öğretmenleri Okul yöneticileri Kaynak: Rehberliksitesi |