ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=630)
-   -   Sigara İle Mücadeleye Yeni Kaynak! (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=552842)

Prof. Dr. Sinsi 08-22-2012 11:40 PM

Sigara İle Mücadeleye Yeni Kaynak!
 

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi, sigaradan alınan vergilerin artırılmasını, buradan elde edilen gelirin ise tamamen sigarayla mücadele için harcanmasını istiyor.


Merkeze göre ;Sigara fiyatlarının ucuz olması özellikle gençlerin sigaraya erişimini kolaylaştıran bir unsur ve vergilerdeki artış erişimi zorlaştırarak etkili olabiliyor. Ancak asıl acı gerçek küresel ölçekte devletlerin sigaradan aldıkları vergilerin sadece 500'de 1 kadarını sigarayla mücadele için harcamaları.


Bu oranın en düşük gelir grubundaki ülkelerde 9000'de 1, orta gelir grubundaki ülkelerde 4000'de 1, yüksek gelir grubundaki ülkelerde ise 340'da 1 olması dünyanın büyük kısmındaki yönetimlerin sigaranın riskleri konusunda nasıl bir aymazlık içinde olduklarının göstergesidir.


DSÖ'nün 7 Şubat 2008'de açıkladığı "Küresel Sigara Salgını-2008" adlı raporda sigarayla mücadele konusu ayrıntılı olarak inceleniyor ve mücadelenin etkili olabilmesi için 6 strateji öneriliyor. Kısaca MPOWER* olarak adlandırılan bu stratejilerden biri sigaradan alınan vergilerin arttırılması.


*MPOWER stratejileri:


* Sigara kullanımını ve öneleme politikalarını izleyin


* İnsanları sigara dumanından koruyun


* Sigara bırakmak isteyenlere yardım sağlayın


* Sigaranın tehlikleri hakkında uyarı yapın


* Sigara reklamlarını, tanıtımlarını, sponsorluklarını yasaklayın


* Sigaradan alınan vergileri arttırın


Sağlığın Sesi


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.