ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=630)
-   -   Suçsuz Bir Öpücüğün Sonu Hastanede Bitebilir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=552085)

Prof. Dr. Sinsi 08-23-2012 01:46 AM

Suçsuz Bir Öpücüğün Sonu Hastanede Bitebilir
 

Daha çok çocuk ve genç erişkinlerde rastlanan, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde büyüme ile kendini gösteren öpücük hastalığı, kan yolu, enfeksiyonlu eşyalar ve öpücük ile kolayca bulaşıyor


SON günlerin en güncel hastalıklarından biri olan öpücük hastalığı, insandan insana ağız-boğaz salgıları ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşıyor. Hastalık yakın temasla sık bulaştığı için ìöpüşme hastalığı" olarak da adlandırılıyor. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal, öpüşme hastalığı hakkında bilgi verdi.


Okullarda çok yaygın


Hastalığın, kötü hijyene sahip ve kalabalık bölgelerde yaşayanlarda, daha çok görüldüğünü belirten Dr. Baykal, "Hastalık, okul ve askeri birliklerde daha yaygın olup, ayrıca aile içi geçiş de sıktır. Bazı toplumlarda, annenin ağzında öğüttüğü gıdaları daha sonra bebeğine verdiği ailelerde daha kolay ortaya çıkar. Öpücük hastalığı, her iki cinsiyette ve yılın her mevsiminde görülür" dedi.


Çocuklarınızı öptürmeyin


Hastanın yaşı ve klinik belirtiler önemli. Özellikle çocukluk çağında; lenf bezlerinde büyüme, bademcik iltihabı gibi tipik bulguların yanı sıra; boğaz iltihabı, kulak iltihabı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilere de neden olabilir. Genç ve erişkinlerde ise; yüksek ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve kanda atipik hücreler görülür. Genellikle 3-5 gün kadar süren halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve sigaradan tiksinme, batında dolgunluk hissi, kas ağrıları, ateş basması, üşüme, titreme, terleme gibi belirtileri görülebilir. Hastalar en sık boğaz ağrısı şikayeti ile doktora başvuruyor. Hastaların büyük bir çoğunluğunda öğleden sonra 40?C'yi bulan ateş görülür. Ateşli dönem ortalama 10-14 gün kadar sürer. Bedemcikler büyük, boğaz kızarık görünümlü ve bezen beyaz zar ile kaplı olabilir. Boğaz ağrısı şikayeti 7-10 gün kadar devam eder. Bazı hastalarda yumuşak-sert damak birleşim yerinde 1-2mm. çaplı kırmızı lekeler görülebilir. Bazı hastalarda göz etrafında şişlik görülebilir. Olguların çoğunda arka boyun kısmında lenf bezi büyümesi vardır. Bazı hastalarda karaciğer ve dalak büyümesi görülebilir. Bazı hastalarda ise; gövde, el ve ayakların üst tarafında döküntüler görülebilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.