ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Kürt Edebiyatı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=538918)

Prof. Dr. Sinsi 08-21-2012 10:34 PM

Kürt Edebiyatı
 

Kürt şair Ehmedê Xan'nin büstü.


Kürt edebiyatı, (Kürtçe: Wêjeya Kurd) Kürt dili ile yazılmış olan edebi eserleri kapsayan edebiyattır. Kürt edebiyatı, Gorani, Kurmanci ve Sorani olmak üzere üç Kürt lehçelesiyle yazılmaktadır. İslamiyet öncesine dair Kürt edebiyatı ile ilgili kaynaklar, elde mevcut değildir. Bazı kaynaklar, Hakkari doğumlu Ali Hariri'yi (1425-1495) ilk Kürt şairi olarak göstermektedir.
Kürt edebiyatı, halk edebiyatı ve yazılı edebiyat olarak ikiye ayrılmaktadır. Sözlü edebiyat, yani halk edebiyatının tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kürtlerin yazılı edebbiyatının gelişimi, özgürlüklerin verilmesiyle ya da alınmasıyla ilgili olmuştur. Irak Kürdistan'ı denilen Güney Kürdistan'ta Kürt edebiyatı günümüzde daha gelişmiştir.
Türkiye, Irak ve İran devletleri içindeki eski Kürt beyliklerinde yetişmiş ünlü şair, edip ve mutasavvıflar ve bunların eserleri Klasik Kürt edebiyatını oluşturmuştur. Sözlü edebiyat ise dengbejlerin günümüze kadar getirdikleri destanlar, kılamlar, stranlar gibi sözlü ürünlerden oluşmaktadır.

Kaynak : Wikipedia


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.