ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Grup Yorum (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=535184)

Prof. Dr. Sinsi 08-21-2012 08:10 PM

Grup Yorum
 

Grup Yorum 1985 yılında üniversite öğrencileri tarafından

İstanbul`da kurulan bir müzik grubu. Grubun şarkıları ve üyeleri, sol görüşün temsilcileridir.

Başlarda, İstanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti. Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34. sırada yer alır. Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir. İstanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır. Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur.

Ruhi Su,

Mahzuni Şerif, 1940lı yılların başında doğmuştur. Oniki yaşından bu yana halk ozanlığı geleneğini devam ettirmektedir. Toplumsal sorunların neden ve sonuçlarını sorgulayan, toplumsal hemen her konuyu eserlerinde bilinçlendirici bir şekilde dile getiren günümüz halk ozanlarındandır.

Sora Sora

Divane ettin aklımı

Taştan taşa vura vura

Aradım can yoldaşımı

Baştan başa sora sora

Kimi yanar kimi söner

Kimi iner kimi biner

Saraylar virana döner



Inti Illimani, Victor Jara, Quilapayun ve Theodorakis`ten etkilenen grup, Anadolu`nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlıyor..
Türkiye`de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla kurulan Yorum müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur.
1987`den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye`de ve Avrupa`da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu nedenlerle ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgi nedeniyle pek çok gözaltı, tutuklama ve yasaklama ile karşılaştı. Güvenlik güçleri tarafından cd ve kasetleri dahi kurşunlanan grubun pek çok üyesi, onlarca kez işkence gördü, on yıllara varan hapis cezaları aldı.
Yorum, Türkçe dışında, Anadolu`da konuşulan Kürtçe, Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar söylüyor. Müziğinde, mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgı da kullanıyor. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk- rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan `rock`a kadar tınılar barındırıyor.

Grubun şarkı sözlerini, anti- faşist ve anti- emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular şekillendiriyor.

Hakkında bir çok araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan Grup Yorum, basında Hapishane Şarkıcıları ve Kar Makinası ismi ile de anılıyor.

Albümleri
# Sıyrılıp Gelen (1987)
# Haziranda Ölmek Zor / Berivan (1988)
# Türkülerle (1989)
# Cemo / Gün Gelir (1989)
# Gel ki Şafaklar Tutuşsun (1990)
# Yürek Çağrısı (1991)
# Cesaret (1992)
# Hiç Durmadan (1993)
# İleri (1995)
# Geliyoruz (1996)
# Marşlarımız (1997)
# Boran Fırtınası (1998)
# Kucaklaşma (1999)
# 15. Yıl Seçmeler (2000)
# Eylül (2001)
# Feda (2001)
# Biz Varız (2003)
# Yürüyüş (2003)
# Yıldızlar Kuşandık (2006)


Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Grup Yorum maddesinden kopyalanmıştır. Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.