ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Bartın (İl) Gezilecek Yerler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=533641)

Prof. Dr. Sinsi 08-20-2012 06:04 PM

Bartın (İl) Gezilecek Yerler
 

Gezilecek Yerler

Amasra Kalesi

Kale Roma Döneminde yapılmış, Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar zamanında büyük onarımlar görmüştür. Sormagir ve Zindan Kalesi adında iki ana kütleden oluşmaktadır. Boztepe'deki Sormagir kalesi "Kemere" denilen bir köprüyle Amasra'ya bağlanır. Kalenin Kuzeydoğu kesiminde Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman Kapısı, güneyinde Zindan Kapısı bulunmaktadır. Sormagir Kalesine, Kemere Köprüsüne bitişik "Karanlık Yer" olarak bilinen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Küçükliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki katlı kapıdan çıkılır.



Amasra Kalesi'nin kuzeydoğu- güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65m, üzerinde 8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu ise 300m ve Kemere Köprüden itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu 200 m.'dir.



Sormagir Kalesinin kapıdan batıya doğru uzanan surları ile doğu ve kuzeydoğusunu çevreleyen surların birçoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 m'lik bir kısmı ise hala ayaktadır. Adanın en yüksek yerinde denizciler için yapılmış bir fener bulunmaktadır.
Müzeler ve Örenyerleri

Amasra Müzesi
Antik Tiyatro Roma dönemine aittir. Amasra'da Aya Yorgi Tepesi'nin güney yamacındadır. Sahne binası ve oturma sıralarının bulunduğu bölümler tahrip olmuştur. Halen mezarlık olarak kullanılmakta olup, sadece giriş kapısına ait kalıntılar görülebilmektedir.


Roma Dönemi Kalıntıları
Halk arasında "Bedesten" olarak adlandırılan kalıntılar Amasra'ya yaklaşık 3 km. uzaklıktadır. Roma dönemine aittir. Büyük bir yapıttır. Kalıntıların, gymnasion veya Roma hamamı olabileceği de tartışılmaktadır. Geç dönemde ticari amaçlarla da kullanıldığı ve "Bedesten" adını da buradan aldığı sanılmaktadır.


Akropol
Amasra'da Bedesten'in güneybatısındadır. Surlardan çok az bir kısmı ayaktadır. Burada bulunan bazı sütunlar Amasra Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kaynak : Wikipedia


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.