ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Ovacık, Karabük Coğrafi Yapı, Bitki Örtüsü Ve İklim (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=524536)

Prof. Dr. Sinsi 08-21-2012 12:13 AM

Ovacık, Karabük Coğrafi Yapı, Bitki Örtüsü Ve İklim
 

Coğrafi Yapı, Bitki Örtüsü ve İklim
İlçe; Batı Karadeniz'de, Çankırı'nın kuzeybatısında ve Karabük'ün güneydoğusunda bulunmakta olup; doğusunda Araç, batısında Eskipazar, kuzeyinde Safranbolu, kuzeybatısında Karabük, güneyinde Çerkeş ve Atkaracalar, güneydoğusunda ise Bayramören bulunmaktadır.
İlçe 41 kuzey paralelleri ile 32 doğu meridyenlerinin kesişim bölgesindedir. Arazi, 4. jeolojik zamanda yerleşmiş etmiş olup; zemin krateri gri kum ve şiltlerden oluşmaktadır. İlçe, 1. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır. En büyük deprem 1944 yılında meydana gelmiştir.
İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1100 m. olup, yüzölçümü 393 km2'dir. İlçenin en yüksek noktaları Boduroğlu Yaylası ve Kıraçtepe'dir. Bu bölgeler 1400 rakıma sahiptir ve Ilgaz Dağı ile Köroğlu Dağları'nın uzantısında yer almaktadır. Bu nedenle Ovacık ormanlık, dağlık, engebeli ve dağınık bir arazi yapısına sahiptir. Toplam yüzölçümünün dağılımına bakıldığında ;ilçenin %67'sini ormanlık alan (252,69 ha.), %18 'ini tarım dışı alan( 7000ha), %13'ünü tarımsal alan (5000 ha) ve %2'sini, çayır ve meralık alan (600 ha) oluşturmaktadır. Ormanlık alanların üst florası yoğunluklu olarak Karaçam, Sarıçam ve bunun yanında meşe ve kayın türlerinden oluşmakta olup alt florada Kızılcık, Kışburnu ve fındık türleri bulunmaktadır. Dağlık ve yaylalık yapılar içerisinde en yüksek alanlar 1400 rakıma sahip olan Kıraçtepe (Çallı) ve Boduroğlu Yaylası'dır.
Bu dağlık alanların dışında yer yer düzlük alanlar bulunmaktadır. Bu düzlük alanlar içinde önemli sayılabilecek olanı ilçenin kuzeyinden gelen Soğanlı (Melan) Çayı'nın yatağı boyunca doğuya doğru uzanan Melan Ovası'dır. Soğanlı Çayı, kışın akan ve yazın kuruyan pek çok küçük çaplı çayların bulunduğu ilçenin en büyük akarsuyudur. Bu çay Çerkeş - Atkaracalar - Bayramören ilçelerinden geçen Uluçay ile birleşerek ve ilçenin kuzeyindeki Araç Çayı'na katılarak Filyos Çayı üzerinden Karadeniz'e dökülür. Soğanlı Çayı dışındaki diğer su havzaları Küçüksu Köyü Karagöl Mahallesi mevkiindeki Karagöl ve Sülük Köyü mevkiinde Sülük gölleridir.
İlçede karasal iklimin yanı sıra Karadeniz iklimi de görülmekte olup kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise serin ve yağışlı geçmektedir. Kışları ortalama 90-100 gün arası don olur. Kar yağışlı gün sayısı ortalama 50-60, yağmurlu gün sayısı ise ortalama 50-55 gündür. Yıllık yağış ortalaması 600 cm3'dür.

Kaynak : Wikipedia


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.