![]() |
Ülkemizin Kaynakları
6.sınıf sosyal bilgiler dersleri - sosyal bilgiler ünite dersleri - tarımı etkileyen faktörler nelerdir - sanayi bitkileri
Tarımı Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar: 1- Tarım Işletmeleri Genel Müdürlüğü: Bitki ve hayvan üretimini artırmaya, ürünleri çeşitlendirmeye ve kaliteyi yükseltmek için uğraşır. 2- Tarım Kredi Kooperatifi: Üreticinin ürünlerini değerlendirmesini sağlar. Onlara destek sağlar. 3- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO): Özellikle tahıl ürünlerin alım ve satışını yapar. Ürünlerin stoklanmasını ve korunması sağlar. 4- Ziraat Bankası: Üreticiye kredi vererek destekler. 5- Devlet Su Işleri (DSI): Kurduğu bent, göl, baraj ve kanallarla sulamaya destek sağlar. Türkiye'de Tarımı Etkileyen faktörler: 1-Iklim:Tarım ürünlerinin yetişmesi için ihtiyaç duydukları sıcaklık ve yağış farklıdır.Akdeniz ve Ege'de sıcaklık fazla olduğu için yılda 2 ürün alınabilir.Kışın sıcaklık 0'ın altına düşmediğinden en çok seracılık bu bölgelerde yapılır.Yağış azaldıkça yetiştirilen ürün çeşidi azalır.Nadasa bırakılan alan artar,verim azalır. 2-Yerşekilleri:Yükseklik arttıkça ısı düşer.Bazı ürünler yetişmez.Türkiye'de yükselti batıdan doğuya arttığından bir ürün önce Ege ve Akdeniz'de en son Doğu Anadolu'da olgunlaşır. 3-Deniz Etkisi:Ülkemizde sıcaklık ve nem isteyen ürünler(Çay,turunçgil) kıyıda,soğuğa dayanıklı,az nem isteyen ürünler (Tahıl,şekerpancarı vs.)iç kesimlerde yetişir. 4-Toprak:Toprağın cinsi önemlidir.Mesela çay yıkanmış toprak ister. 5-Kullanılan Yöntemler:Modern tarım(Gübre,makine,tohum,ilaç vs.),sulama verimi artırır. Tarım Ürünlerimiz: 1-Buğday: Ilkbaharda yağış yazın kuraklık ister.En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir.Karadeniz'de yaz yağışları,Doğu Anadolu'nun bazı yerlerinde ise yükselti nedeniyle yetiştirilemez. 2-Arpa: Soğuğa daha dayanıklıdır.En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir. 3-Mısır: Yağışın fazla olduğu yada sulamanın yapıldığı yerlerde yetiştirilir.En fazla Akdeniz ve Karadeniz'de yetiştirilir.Karadeniz'de buğdayın yerini almıştır. 4-Pirinç: Sivrisinek nedeniyle yerleşim yerleri dışında devlet kontrolünde yetiştirilir.En çok Marmara'da yetiştirilir. Sanayi Bitkileri 1-Pamuk: Yetişme döneminde yağış hasat döneminde kuraklık ister.GAP ile Güneydoğu Anadolu 1. sıraya yükselmiştir. 2-Tütün: En çok Ege!de yetiştirilir. 3-Ayçiçeği: En fazla Marmara'da yetiştirilir. 4-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir.En fazla Ege'de yetiştirilir. 5-Şekerpancarı: En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir. 6-Çay: Yalnızca Doğu Karadeniz'de yetiştirilir. 7-Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde yetiştirilir. Baklagiller: Nohut,yeşil mercimek ve fasülye Iç Anadolu'da,Kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. Meyve: 1-Üzüm: Ege 2-Incir: Ege 3-Fındık: Orta Karadeniz 4-Turunçgil: Akdeniz 5-Muz : Akdeniz 6-Kayısı: Doğu Anadolu(Malatya) *Türkiye incir,kayısı ve fındıkta dünya 1.dir. Hayvancılık Türkiye'de Hayvancılığın Sorunları 1-Otlak ve meraların azalması 2-Hayvan türlerinin veriminin düşük olması 3-Erken kuzu kesimi 4-Besi hayvancılığının gelişmemesi 5-Çiftcilerin sermaye sorunu 6-Çiftci eğitimi 7-Hastalıklar alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.