ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Türkiye'de Rüzgârların Oluşturduğu Şekiller Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=500974)

Prof. Dr. Sinsi 08-20-2012 03:47 AM

Türkiye'de Rüzgârların Oluşturduğu Şekiller Hakkında Bilgi
 
Türkiye'de Rüzgârların Oluşturduğu Şekiller Hakkında Bilgi
Türkiye'de Rüzgârların Oluşturduğu Şekiller Nelerdir?
Türkiye'de Rüzgârların Oluşturduğu Şekiller

Ülkemizde rüzgarlar genelde bitki örtüsünün yağış olduğu İç Anadolu. G. Doğu Anadolu ve d.Anadolu bölgeleri ile delta ovalarında aşındırma ve biriktirme yaparak etkili olurlar.

Aşındırma şekilleri:

Mantarkaya: Rüzgarlar belli bir yöne doğru hareket ederken, önüne çıkan kayaların alt kısımları, içindeki toz parçalarının da etkisiyle aşındırır. Böylece mantara benzeyen şekiller oluşur. Bunlara mantarkaya denir.

Kumullar: Rüzgarlar aşındığı maddeleri, hızının azaldığı yere kadar taşır. Hızın azaldığı yerlerde biriktirir. Bunlara kumul denir. Ülkemizde kumullara Çukurova Deltasında, Sakarya Ovasında, Antalya-Serik arasında rastlanır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.