ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Turku Üniversitesi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=498350)

Prof. Dr. Sinsi 08-20-2012 01:56 AM

Turku Üniversitesi
 

Doğa Bilimleri Binası I (solda) ve ana bina (sağda)



Tarih Bölümü



Turku Üniversitesi (Fince: Turun yliopisto, İsveçce: Ã?bo üniversitet) Finlandiya'nın güneybatısında Turku şehrinde bulunan kayıtlı öğrenci sayısına göre ülkedeki en büyük ikinci üniversitedir. Üniversite 1920 yılında kurulmuş olup; Rauma, Pori ve Salo'da fakülteleri bulunmaktadır.

Turku'da kurulan ilk üniversite 1640 yılında Turku Kraliyet Akademisi idi. Turku'da meydana gelen büyük yangından sonra başkent Helsinki'ye taşınınca, akademi de Helsinki'ye taşındı.

Modern Turku Üniversitesi 1920 yılında kuruldu. Finliler bağımsızlıklarının ardından tamamen Fince eğitim veren bir üniversite açılması için kampanya düzenlediler. 22.040 kişi bu kampanyaya bağışta bulundu. Üniversitenin kuruluşunda yardım yapan bu 22040 kişinin onuruna üniversite 22040 isimli likör üretti. Bu likör üniversitede çalışan gıda kimyagerleri tarafından Finlandiya'ya özgü meyvelerin karıştırılmasıyla oluşturuldu.

Günümüzde üniversitenin 5.000'i yükseklisans olmak üzere; toplam 18.000 öğrencisi bulunmaktadır.


Kaynak : Wikipedia


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.