ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Doğu Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=626)
-   -   Özdilek Köyü Merkez Muş (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=494893)

Prof. Dr. Sinsi 08-19-2012 03:28 PM

Özdilek Köyü Merkez Muş
 
Merkez Özdilek Köyü Bilgileri - Özdilek Köyü Hakkında - Azapur Köyü - Özdilek Köyü Tanıtımı - Özdilek Köyü Resimleri



Özdilek ,Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köyüdür.


İlçe: MERKEZ


İl:MUŞ


İle Uzaklığı:20 km


İlçeye Uzaklığı:20 km


Rakım: m


Nüfus:


2000:1956

1997:1960



Köyün Eski İsmi Azapur'dur.Yer Adlarının Değiştirilmesile,Bu Köyün Adı Özdilek Köyü Olarak Değiştirildi.Köyün Tarihçesine Baktığımızda Köyün İlk Yerleşenleri Müslümanlarla Ermenilerdir .Bunlar Geçmişten Ermeni Tehcirine Kadar Uyumlu Bir Şekşlde İç İçe Yaşamıştır.Daha Sonra Ermenilerin Göç Etmesiyle Köy Ağaların Yani Eski Yerleşenlerin Eline Geçmektedir.Ama;Burdaki Ağalık Sistemi Baskıcı, Halkı Sömüren Ve Despotça Olan Bir Ağalık Sistemi Olmayıp,Bunların Aksine Ilımlı Bir Ağalık Sistemidir.Günümüze Baktığımızda Her Yerde Olduğu Gibi Burdaki Ağalık Sistemide Unutulmaya Yüz Tutmuştur Yani Herhangi Bir Belirtisi Yoktur.


Kütür


Kuzu kavurma ve muş köftesiyle meşhurdur.ayrıca tarhana çorbası, çortisi, cağı oyunsal olarakta halk oyunları doğunun vazgeçilmez güzellikleri arasındadır.


Coğafya


Muş merkezine 21 km uzaklıktadır.üç tarafı dağlarla çevrili olup ovalık bir alanda bulunmaktadır.ama ağaçlık alanları fazladır,oyun sahası büyuk ve geniştir


İklim


Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.yazları sıcak ve serin kışları söğuk ve kar yağışlıdır.


Ekonomi


Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır''.ayrıca karakuyu mezrasına bağlı tuğla fabrikasıda önemli geçim kaynaklarındandır.


Alt yapısı


Köyde, faal bir ilkokulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve Ptt acentesi yoktur. Faal sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Köy Muhtarı: Bilgi yok.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.