![]() |
Bitlis Yöresel Yemekleri - Bitlisin Yöresel Yemekleri Nelerdir
Bitlis Yemekleri, Bitlisin Yöresel Yemekleri, Bitlis Yemek Kültürü,Bitlis geleneksel Yemekler
Bitlis, yemek kültürünün çok zengin olduğu bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. Özellikle maddi bakımdan, aşırı bir yük getirmektedir.İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti ,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası).Bitlis; Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir. Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa bir süre içinde yapılır. Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır. Şayet soğumuş veya bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete rağbet edilmez. Kesinlikle soğuk hava depolarında bekletilmiş et, halk tarafından alınmaz. Etler sabahleyin gelir, öğlen saatlerine kadar tüketilir. Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır. Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur. Bitlis’e özgü diğer bazı yemek çeşitleri şunlardır: 5 – Ciğer Taplaması, 6 – Tutmanc Aşı 7 – Şekalok 8 – Gılorik 9 – Has Dolması 10 – Mişevşi 11 – Ayran Aşı 12 – Turşu Aşı 13 – Çireş Çorbası 14 – Kengerli Pilav 15 – Turşlu Dolma 16 – Fındık Dolması 17 – Gari Aşı 18 – Halise 19 – Soğan Köftesi 20 – Çorti taplemesi 21 – Gebol 22 – Keledoş 23 – Pıçoç 24 – Halim Aşı 25 – Yalancı Dolma |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.