![]() |
Beslenmenin Kalp Damar Hastalıklarına Etkisi Nasıldır
sağlıklı beslenme - dengeli beslenme - kalp damar hastalıklarından korunmak - posalı beslenmenin faydaları
• İnsanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar, diyetteki kolestrol miktarının, kan kolesterol düzeyini etkilediği ve kolesterolden zengin beslenmenin plaklara neden olduğunu göstermiştir. • Özellikle doymuş yağ asitlerini içeren et, sucuk, salam, tereyağı, yağlı peynir gibi besinleri fazla tüketmek kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlar. Doymuş yağ asitlerini içeren besinleri fazla yemenin LDL-Kolesterolü artırdığı, çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan besinlerin ise düşürdüğü gösterilmiştir. • Saf şeker yani sakaroz tüketimi, kanın trigliserit düzeyini artırır. • Aşırı beslenme ve şişmanlık, kalp-damar hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar. • Posadan fakir bir diyet kan kolesterol düzeyini yükseltir. • Günde 5 fincandan fazla içilen kahvenin plaklara neden olduğu ortaya çıkarılmıştır. • Sigara kullanımının koroner damarlar üzerine kötü etkilerinin olduğu ve kanın pıhtılaşmasını artırdığı, kolesterol ve diğer kan yağlarını yükselttiği saptanmıştır. • Alkolün, kalp atışlarını hızlandırıcı, kalbin yükünü artırıcı etkisi vardır. Alkolün en büyük zararı, kolesterolün yapım ve yıkım olan karaciğere olur. • Aşırı tuzlu besinlerinin tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olur. • Hareketsiz bir yaşam sürdürüp alınan enerjiyi yakalamak da kalp damar hastalıklarının oluşmasına yardım eder. alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.