![]() |
Kolestrole Karşı Lezzet Yolculuğu!
Özellikle yüksek kolesterolün üstesinden daha kolay gelmenin yollarını öğrenmek ister misiniz?Bazı danışanlarımız, kliniğimize gelinceye kadar, düşük kolesterollü diyetin, yulaf ezmesi, salata ve haşlanmış tavuk yemekten ibaret olduğunu düşünüyor. Oysa kolesterolü düşürmeye yardımcı olacak lezzetli yollar da var. İşte bu konuya açıklık getirmek ve özellikle yüksek kolesterolün üstesinden daha kolay gelmenin yollarını paylaşmak amacıyla, bugünkü yazıyı meslektaşım Dyt. Gamze Şanlı ile birlikte hazırladık.
Meyve ve kuru yemişlere evet, tam yağlı peynirlere hayır Kolesterolü yüksek olan bireylerin, akşam yemeği öncesi yapılan ara öğün için, tuzlu krakerler ve tam yağlı peynirleri (doymuş yağ oranları oldukça yüksek) seçmek yerine meyve ve fındık, badem gibi kuru yemişleri tercih etmeleri daha yerinde olacaktır. Günde 10 - 15 adet badem tüketimi, LDL (kötü huylu) kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olur. Aslında, ceviz de HDL (iyi huylu) kolesterolünüzü yükselterek, size faydalı olacaktır. Kokteyller yerine kırmızı şarabı tercih edin Araştırmalar, makul derecede şarap tüketiminin HDL kolesterolü artırabileceğini gösteriyor. Ancak HDL’si düşük olan bireyler, -hiç alkol tüketmiyorlarsa-, artırmak için alkol almaya başlamasın. Margarita veya meyve suyuyla karışık alkollü içkilerin karbonhidrat içerikleri yüksektir. Kırmızı şarabın, karbonhidrat oranı margaritanın 10’da biri kadardır. Ayrıca kırmızı şarabın antioksidan kapasitesi yüksek olduğu için bundan da faydalanmış olursunuz ancak tabii ki, burada bir şişeyi bitirmenizden bahsetmiyoruz. Amerikan Kalp Sağlığı, kadınların bir kadeh, erkeklerin iki kadehi aşmamasını öneriyor. Kroton yerine ceviz tüketin Kendinize sağlıklı bir salata hazırlamak için; krotonlarınızı (fırınlanmış kıtır ekmek), yine çok lezzetli olan cevizle değiştirmeniz doğru olacaktır. Ceviz, çoklu doymamış yağ asitleri içerir ve bu yağ asitleri, LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürüp, HDL (iyi huylu kolesterolü) yükseltici etki gösterir. SALATALAR YARARLIDIR, SOSLARI DEĞİL Günümüzde, artık hemen herkes, salatasına yağlı soslar eklemenin, yürüyüş yaparken sigara içmekle eşdeğer olduğunu biliyor. Çünkü her iki alışkanlık da, yararı yok ediyor. Salata soslarının yelpazesi oldukça geniştir. Ancak, sosları etiketlerini okuyarak seçmenizi, özellikle kolesterolünüzü düşürmeyi (veya kontrol etmeyi) amaçlıyorsanız, sos olarak sirke ve / veya limon kullanmanızı öneririm. Zeytinyağı miktarını abartmamakta da fayda var. Hazır cipsler yerine, light çıtır cipsler Hazır cipsler yerine, evde yapılmış popcorn ve özel tarifimiz olan light çıtır cipsleri tercih edebilirsiniz. Böylece daha az doymuş yağ ve kolesterol alırsınız. Light çıtır cips * 2 adet yufka n 1/2 paket light labne * Dereotu n Yarım çay bardağı su İki yufka arasına labneyi sulandırarak sürün, kıyılmış dereotu serpin. Mantı büyüklüğünde kare kare kesin ve fırınlayın. Dilerseniz zeytin ezmesi ve domates ile de yapılabilir. EV YAPIMI POPCORN Patlamış mısırın lif oranı oldukça yüksektir. 1 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım bardak mısır ekleyip, orta ateşte tencereyi hafifçe sallayarak mısırları patlatın. 1/4 çay kaşığı tuz, 1/4 çay kaşığı istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. YOĞURTLA YAPILAN ET / SEBZE SOSLARI SOS 1 * 1 yemek kaşığı light yoğurt * 1 tatlı kaşığı hardal * 1 çay kaşığı keten tohumu * Nane,kekik Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılacak. SOS 2 * 1 yemek kaşığı light labne peynir * 1 yemek kaşığı light yoğurt * 1 tatlı kaşığı avokado içi * Nane, kekik, pul biber Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılacak. SOS 3 * 2 yemek kaşığı light yoğurt * 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz * Yarım diş sarımsak * 1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılacak. HANGİ SOS KAÇ KALORİ? Salata sosu Ölçü Kalori Rokfor 2 yemek Kaşığı 155 İtalyan Sos 2 yemek kaşığı 160 İtalyan (düşük kalorili) 2 yemek kaşığı 15 Fransız sosu 2 yemek kaşığı 135 Bin ada sosu 2 yemek kaşığı 120 Gurme Sezar 2 yemek kaşığı 150 Klasik Sezar 2 yemek kaşığı 120 Gurme parmesan 2 yemek kaşığı 150 Pesto İtalyan 2 yemek kaşığı 90 Dijon Vinaigrette 2 yemek kaşığı 60 Balsamic Vinaigrette 2 yemek kaşığı 90 KIRMIZI ETİ, ‘BEYAZ’LA DEĞİŞTİRİN Kırmızı et, hem doymuş yağ hem de kolesterol içerir. Bu nedenle özellikle ızgara, haşlama, fırında yöntemleriyle haftada bir - iki kez tüketilmesi tavsiye edilir. Tavuk ve hindinin ise, kolesterol oranları daha düşüktür. Kolesterolü azaltmanın en iyi yollarından biri de daha fazla balık tüketmektir. Çünkü balık hem düşük yağ içerir, hem de içerdiği omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. KREMA YERİNE, AZ YAĞLI YOĞURT Makarna, et yemekleri ve çorbalarda kullanılan kremanın kalorisi ve doymuş yağ içeriği oldukça yüksek olmakla birlikte, az yağlı yoğurt alternatifiyle yapabileceğiniz güzel, lezzetli ve sağlıklı yemekler de var. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.