ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Her Konuda Faydalı Olabilecek Pıratik Bilgiler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=485287)

Prof. Dr. Sinsi 08-18-2012 05:58 AM

Her Konuda Faydalı Olabilecek Pıratik Bilgiler
 
Her Konuda Faydalı Olabilecek İlginç Püf Noktalar-Her Konuda Faydalı Olabilecek pratik Bİlgiler


* Donduracağınız gıdaların çok kalın bir tabaka halinde olmamasına özen gösterin.

* Tane tane almak isteyeceğiniz yiyecekleri yine tane tane veya bir tepsiye yayarak dondurun.

* Dondurucunuzu aşırı doldurmayın.

* Dondurucuya yerleştireceğiniz yiyecekleri mutlaka streç film, dondurucu torbaları veya plastik saklama kapları kullanarak dondurucuya yerleştirin. Doğrudan hava ile teması kesilen yiyeceklerin yüzeyi hasar görmeyecektir.

* Dondurucunun içini hava sirkülasyonu engellenmeyecek biçimde düzenleyin.

* Çözdürdüğünüz gıdaları asla tekrar dondurmayın.

* Yiyeceklerdeki en ufak bir çözülme belirtisi durumunda hemen gerekli kontrolleri yaptırın. Çözülüp tekrar donan yiyecekler ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir.

* Çözdürdüğünüz gıdaları bekletmeden hemen kullanın.

* Dondurulmuş bir gıdayı çözdürmenin en iyi yolu, onu budolabının en alt rafında kendi kendine çözülmeye bırakmaktır. Oda sıcaklığı ani ısı değişiminde neden olacağından yiyeceğin bozulmasına neden olabilir.

* Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.

* Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.

* Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.

* Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.

* Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.

* Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.

* Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır

* Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.

* Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.

* Romatizma ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.

* Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.

* Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.

* Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.

* Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.

* Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm derinliğine bir diş sarmısak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz.

* Şömine yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz, üstelik bu çok faydalı.

* Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.

* Taze otları demeti ile birlikte akan suyun altında hafif ovuşturarak yıkayın. Suyun altında birkaç kez silkeleyin. Suyu kapatıp fazla suyunu atması için tekrar silkeleyip kağıt havlu üzerine çıkarın.

* Temizlediğiniz taze otları buzdolabında 1 hafta kadar saklamak için saplarından ayırın. Oda ısısında iyice kurumalarını bekleyin. Dibine dörde katlanmış bir kağıt havluyu
yerleştirilmiş cam kavanoza koyun. Ağızını sıkıca kapatarak buzdolabında saklayın.

* Dibi fazla tutmuş bir çelik tencereyi temizlemek için tencerenin içine buzlu su koyun. Tencereyi de kaynar suya oturtun. Tutan kısmı elinizle çeke çeke tencereden ayırın.

* Bıçaklarınızın uçlarının eğilmemesi için mutlaka ahşap bir bıçak saplama tahtası bulundurun. Bu mevcut değilse şişe mantarlarını da bıçak uçlarını korumak için kullanabilirsiniz.

* Teflon malzemeleri üst üste saklıyorsanız çizilmemeleri için araya kağıt havlu gibi yumuşak malzemeler döşeyin.

* Fırınınızı her çalışma sonrasında hafif deterjanlı bir bez ile henüz ılıkken silin. Böylece içeride biriken kiri kolayca temizleyebilirsiniz.

* Bakır malzemelerinizdeki lekeleri çıkarmak için bir limon yarımını sofra tuzuna batırıp, bakırı bununla ovun. Ardından durulayıp kurulayarak kullanın.

* Kuru erzakların saklanacağı ideal sıcaklık 10-15 °C arasıdır.

* Kullanacağınız saklama kabı ve kavanozları farklı renk grupları halinde seçerek, yiyeceklerinize renk kodları verebilirsiniz. Örneğin kırmızı kapaklılarda bakliyat, mavi kapaklılarda baharat gibi.

* Kuru erzak kavanozları üst üste konulabilecek şekilde seçilmelidir. Böylelikle hem daha rahat malzemeler görülebilir. Hem de alandan tasarruf sağlanır.

* Kuru erzaklarınızı her zaman ağzı sıkı kapanan cam kavanozlarda saklayın. Raf ömrü kısa olan malzemelerin üzerine tarihi gösteren etiketler yapıştırın.

* Her zaman büyük hacimli kaplar kilerin alt kısmında yer almalı yukarı çıkıldıkça kap hacimleri küçülmelidir.

* Soğan, patates, sarımsak gibi yiyecekler kuru erzak dolaplarında tutulmamalıdır. Bunlar serin ve karanlık bir mekanda sepet veya kendi fileleri içerisinde muhafaza edilmelidirler. Sarımsaklar ise örgü halindeyse asılabilir.

* Yiyecekleri her zaman kapaklı saklama kaplarında buzdolabına kaldırın. Kapak yok ise streç film gibi malzemeler kullanın.

* Buzdolabındaki kokuları gidermek için 1 çorba kaşığı karbonatı 4 su bardağı ılık suda çözüp, bu su ile buzdolabınızı silin.

* Yeni pişirdiğiniz yiyecekleri oda ısısına gelmeden buzdolabına kaldırmayın.

* Buzdolabınızın ısısını +5 °C civarında tutun. Dolabı aşırı doldurduracağınız takdirde bir süre evvelinden ısıyı biraz daha düşürün.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.