ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Asit - Baz Dengeli Diyetler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=475316)

Prof. Dr. Sinsi 08-18-2012 03:00 AM

Asit - Baz Dengeli Diyetler
 




Yıllardır gündemi meşgul eden Atkins, Montignac, Pritikin, İsveç, Lahana çorbası, South Beach ve Ayırma diyetleri ardından son zamanlarda artan ilgi gören asit- alkali diyetlerini mercek altına aldık.



Bazı hatalı diyetler belli hastalıkları engellemek için ya da zayıflamayı hızlandırmak için sadece asidik ya da alkali gıdaları tüketmeyi önermektedir. Ancak gerçek şu ki denge sağlamak çok daha önemlidir, total vücut sıvılarının çok alkali veya asidik olması tehlikelidir. Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir. Kimya derslerinden hatırlarsanız ph seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7'nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır.



Alkali-kül diyeti (Alkaline-ash diet):

Diyette alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır. Ürik asit taşları ve sistin taşları bulunan kişilerde bu diyetten yararlanır.



Asit-kül diyeti(Acid-ash diet):



- Diyette asit oluşturan besinler arttırılıp, alkali oluşturan besinler kısıtlanır.



- Asidik idrar kalsiyum ve magnezyumun fosfat ve karbonat taşlarının atımını kolaylaştırır.



- Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini de arttırır.



Vücuttaki asidite göstergeleri nelerdir?



Kronik yorgunluk hissi

Fazla mukus üretimi

Burun tıkanıklığı

Enfeksiyonlara yatkınlık

Heyecanlı, sinirli, irite ruh hali

Kuru saç, güçsüz saçlar

Baş ağrısı

Eklem ağrıları

Kas ağrıları

Sık uçuk oluşumu



Bana asitli bir besin söylemenizi istesem, sanırım bir çoğunuz limon veya greyfurt yanıtını verirsiniz. Bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar dahi sindirim sonrası vücutta alkalin etkisi yapmaktadırlar. Bu örnekten sonra, gelin alkali ve asidik besinleri listeleye göz atalım.



Alkalin yiyecekler



Alkalin sebzeler



Tüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen, filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul, maydanoz, pancar, patates, patlıcan, salatalık, sarımsak, semizotu, soğan, yeşil bezelye, yeşil fasulye, yeşil otlar, yeşil pazı.



Alkalin meyveler



Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.



Alkalin proteinler



Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu.



Diğerleri



Tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, hindistan cevizi, kanola yağı, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil.



Asidik yiyecekler



Asidik sebzeler



Konserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler.



Asidik yağlar



Avokado yağı, ayçiçeği yağı, domuz yağı, susam yağı, tereyağı.



Asidik meyveler



Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları,



Diğerleri



***** (Bira, şarap, likör), aspirin, beyaz şeker, işlenmiş sütler (Soya, pirinç, badem, yulaf unu), kahve, kahverengi şeker, kakao, karabiber,

ketçap.



Kimyasallar



Kola, meşrubat, sigara, siyah çay, şişelenmiş salata sosları, tuz, ********** maddeler, yapay tatlandırıcılar, yer fıstığı, yoğurt, yumurta



Asidik tahıllar



Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda

yulaf unu.



Asidik baklagiller



Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi, soya sütü



Asidik süt ürünleri



Buzlu süt, dondurma, peynir, tereyağı,



Asidik proteinler



Sığır eti, ceviz, dana eti, domuz eti, geyik ve karaca eti, hindi, ıstakoz, istiridye, kabuklu deniz ürünleri, karides, kuzu eti, mezgit, midye, organ etleri, jambon, sardalya, sucuk, sosis, tavşan eti, ton balığı.



Not:Bu yiyecekler temizlenme sürecini yavaşlattığı ve plakların çözülmesini azalttığı için sınırlı tüketilmelidir.



Diyetisyen Berrin Yiğit

Akkavak Sok. Halil Bey Aptmanı

No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı

(0212) 291 75 15 – 16


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.