![]() |
ßitkilerle Tedavi Ve Papatya
İsmi: Papatya, koyungözü Arapçası: Babune, babunec, ukvuhan Latincesi: Matricaria chamomilla Papatyalar baharda çiçekler henüz tamamen açılmadan, özellikle güneşli günler tercih edilmek üzere sabahları toplanır, zaman kaybetmeden ince bir tabaka halinde serilerek gölgede kurutulur. Kurutma işlemi temiz bir bez sergi üzerinde yapılmalıdır. Sonrasında bu kurutulmuş papatyalardan toz halinde veya kaynatılmış su ile haşlanarak faydalanılır. Ancak Mayıs papatyasının etkinliğinin doruğa çıkartılabilmesi için kaynaması gerekir. Çünkü aktif olmayan pro–azulen C ancak yüksek ısılarda aktif azulene dönüşebilir. Papatyanın spazm çözücü, gaz giderici, vücuttaki iltihabi reaksiyonu önleyici etkilerinin gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlandığı gözlenmiştir. Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan papatyanın ülsere karşı etkisi günümüz ilim adamlarınca da kabul edilmiştir. Yalnız bu etkinin elde edilebilmesi için doğru bitkinin en uygun usulle ve 2–3 ay gibi bir süre kullanılması gerekmektedir. Şeker mide asidini arttırdığı için ya tamamen şekersiz içilmeli ya da çok az şeker kullanılmalıdır. Mayıs papatyası diye bilinen türün en önemli etkilerinden birisi de, bakterilerin salgıladığı zehirleri etkisiz hale getirmesidir. Yapılan laboratuar çalışmalarına göre papatya uçucu yağındaki bileşikler, bakterilerin ürettiği zehirleri bağlayarak onları parçalamaktadır. Bu, papatya çayının buharı buruna çekilmek sureti ile sinüzit ve anjin gibi üst solunum yolu hastalıklarında genel durumun düzelmesine yardımcı olur. BİTKİ İLE TEDAVİDEKİ SAKINCALAR Hele hele takvim yaprakları, gazete köşeleri ve dergilerde okuduğumuz şu ön bilgi niteliğindeki yazılardan hareketle manavdan domates ve bakkaldan peynir alırcasına bir takım bitkiler alıp kendimizce uyarladığımız terkipler kullanmayalım. Şifalı bitkilerle (Allah Celle Celaluhu dilerse) gerçekten hayat kurtarmak dahi mümkündür. Ancak bunun, işin ehli kişilerin yapacağı tavsiyeler doğrultusunda olması lazımdır. Yanınızda taşıdığınız basit bir çakı ile hayat kurtarabilirsiniz. Ama aynı çakı bilinçsiz kullanılırsa, can da alabilirsiniz. Lütfen sıhhatimiz üzerinden kumar oynamayalım. Konumuzu şu ifadelerle toparlayıp noktalayalım: "Papatyanın lezzeti acı ve biraz da yakıcıdır. Eski hekimler ilaç olarak papatyaya büyük kıymet verdiklerinden bugün hala bu bitkiden faydalanılmaktadır. Papatya haşlanarak suyu çay gibi içilirse, mideyi düzeltir. Bağırsaklardaki gazları izale eder. Vücudu terleterek zehirlerin dışarıya atılmasını sağlar. Sıcak papatya suyu ile yapılan gargaralar diş etlerine, boğaz ve bademciklerde meydana gelen iltihaplara gayet iyi gelir. Romatizmalı olanlar papatya suyu veya yağı ile ağrıyan yerlerine friksiyon yaparlarsa, rahatlaşırlar. Soğuk algınlıklarına karşı vücudu muhafazada ve soğuk algınlıklarında birebirdir. İshali önler, âdeti ve idrarı söker, sarılığa da faydalıdır. Hulasa doğru ve yerinde kullanıldığı takdirde faideleri sayamayacak kadar çoktur." Unutmayın, Allah'tan başka şifa verici yoktur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.