ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Fizik / Kimya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=653)
-   -   Lityum / Lityum Nedir? / Lityum Hakkında... (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=464340)

Prof. Dr. Sinsi 08-16-2012 12:56 AM

Lityum / Lityum Nedir? / Lityum Hakkında...
 
Lityum
ing.Lithium

Sembolü: Li
Atom Numarası: 3
Atom Ağırlığı: 6.941
Yoğunluk: 0.534 g/cm3 (293K de)
Erime Noktası: 453 K
Kaynama Noktası: 1620 K

Özellikleri:
1817 yılında J.A.R. Arfvedson tarafından kilise avlusunda bulunmustur. İsmini yunanca taş anlamına gelen "lithos" kelimesinden almıştır. Doğada bulunan en hafif (yoğunluğu en düşük) metaldir. Isı kapasitesi en yüksek olan element olma özelliği onun bir çok ısı değişimi işlemlerinde kullanılmasını sağlamaktadır. İndirgenme potansiyeli oldukca yüksek (eksi olarak) olması dolayısıyla pillerde anot olarak kullanılır sıklıkla.(bkz.lityum pilleri) Suyla sodyum kadar şiddetli olmasa da tepkime verdiği için inert ortamlarda saklanmaktadır. Doğada da haliyle elementel haliyle bulunamamaktadır. LiCl tuzundan elektroliz yoluyla elde edilmektedir.
Organometalik kimyada oldukça fazlaca kullanılır. Organolityum bileşikleri, dünyada üretimi en fazla yapılan organometalik reagentler sıralamasında başlarda gelir.
Bilinen bir biyolojik rolü yoktur ama bazı anti-depresan ilaçlarda kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Sinsi 08-16-2012 12:56 AM

Lityum / Lityum Nedir? / Lityum Hakkında...
 
Lityum sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir.Lityum doğada saf halde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. Havada bulunan oksi
AdsSpy: 4 sites by this AdSense ID

jenle reaksiyona giren lityum, lityum oksit (Li2O) oluşturur. Bu oksitlenme reaksiyonunu engellemek için yağ içinde saklanır. Hava ve su tarafından hızlı bir şekilde oksitlenip kararır ve lekelenir. Lityum metali doldurulabilir pillerde (örnek olarak cep telefonu ve kamera pili) ve ağırla yüksek direnis göstermesi sebebiyle alaşım olarak hava taşıtlarında kullanılır. Li+ iyonunun nörolojik etkilerinden dolayı, lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.