![]() |
Birçok Hayrı İçeren Bir Hadis-İ Şerif
Ahmed b.Hanbel (r.aleyh)’den: Halid b. Velid (r.a)’den rivayet edildiğine göre. bir a’râbî Resûlullâh (s.a.v)’e geldi:
-Yâ Resulullah. beni dünya ve ahiret ’ de müstağni kılacak (amelden) sormak için. size geldim.’’dedi. Resulullah(s.a.v)’de ‘’soracaklarını sor.’’buyurdular: - İnsanların en bilgini olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’dan kork ki. insanların en bilgini olasın; buyurdu. - İnsanların en zengini olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) : Kanaatkar ol ki. insanların en zengini olasın; buyurdu. - insanların en âdili olmayı arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Kendin için arzu ettiğini. insanlar içinde iste ki. İnsanların en âdili olasın; buyurdu. - insanların hayırlısı olmayı arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :İnsanlara faydalı ol ki. insanların hayırlısı olasın; buyurdu. - Allah katında. insanların en seçkini olmayı arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’ı zikretmeyi çoğalt ki. Allah katında. insanların en seçkini olasın; buyurdu. - İmânımı tamamlamak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Ahlakını güzelleştir ki. İmanın tamam olsun; buyurdu. - İhsan ehlinden olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’ı görüyormuş gibi ibadet et ki. Sen O’nu göremesen bile. O seni görür. ihsan ehlinden olasın ; buyurdu. - İtaatkarlardan olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’ın farzlarını eda et ki. İtaatkârlardan olasın; buyurdu. - Allah’ın huzuruna günahlardan arınmış olarak varmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Cenabetten temizlenmek için guslet ki. Günahlardan temizlenmiş olarak. Allah’a kavuşasın. - Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunmayı arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Hiçbir kimseye zulmetme(haksızlık yapma) ki. Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunasın. - Kıyamet gününde Rabbimin merhamet etmesini arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Nefsine ve Allah’ın kullarına karşı merhamet et! Rabbinde sana Kıyamet günü merhamet eder. - Günahlarımın az olmasını istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :İstiğfarı çoğalt ki. günahların azalsın; buyurdu. - İnsanların en şereflisi olmayı istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :İnsanlara işin hakkında şikayetçi olma ki. İnsanların en şereflisi olasın; buyurdu. - İnsanların en kuvvetlisi olmayı arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’a tevekkül et ki. İnsanların en kuvvetlisi olasın; buyurdu. - Allah’ın rızkımı genişletmesini istiyorum; dedi. - Temizliğe devam et! Allah senin rızkını genişletir. - Allah ve Resulünün sevdiklerinden olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah ve Resulünün sevdiğini sev ki. Onların sevgililerinden olasın; buyurdu. - Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olmak istiyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Allah’ın yarattıklarından hiçbirine öfkelenme ki. Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olasın. - Duamın müstecap olmasını arzu ediyorum; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Haram yemekten sakın ki. duan müstecap olsun; buyurdu. - Kıyamet gününde rabbimin ayıplarımı örtmesini arzu ediyorum ; dedi. - (Resulullah s.a.v) : Din kardeşlerinin ayıplarını ört ki. Allah’da Kıyamet gününde senin ayıplarını örtsün. - Günahlardan veya hatalardan kişiyi ne kurtarır; dedi. - (Resulullah s.a.v) :Göz yaşı dökmek. hudu’(Allah’a boyun eğmek) ve hastalıklardır; buyurdu. - Hangi hasene Allahû Tealâ katında (sevap olarak)daha büyüktür? dedi. - (Resulullah s.a.v) :Güzel Ahlak. Tevazu ve belalara sabretmektir ; buyurdu. - Hangi seyyie(kötülük).Allahû Tealâ katında (günah olarak)daha büyüktür? dedi. - (Resulullah s.a.v) :Kötü Ahlak. Açgözlülük ve cimriliktir. buyurdu. - Dünya ve Ahirette Allah’ın gazabını gideren şey nedir? dedi. - (Resulullah s.a.v) :Gizli sadaka vermek ve Sılay-ı rahim yapmak(akraba ziyareti).buyurdu. - Kıyamet gününde Cehennem ateşini ne söndürür? dedi. - (Resulullah s.a.v) : Dünyadaki bela ve musibetlere sabretmektir; buyurdu. İmam-ı Müsteğfiri: Bundan daha büyük. dinimizin güzelliklerini daha iyi özetleyen. daha faydalı bir hadis-i şerif görmedim demiştir |