ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Marmara Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=624)
-   -   Avluburun Köyü Kartepe Kocaeli (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=454221)

Prof. Dr. Sinsi 08-14-2012 04:34 PM

Avluburun Köyü Kartepe Kocaeli
 
avluburun köyü bilgileri - avluburun köyü tanıtım - avluburun köyü resimleri


Avluburun, Kocaeli ilinin Kartepe ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihçe

Avluburun'un tarihi 93 harbiyle başlar (Rumi takvime göre 1293'te olduğu için bu adla anılır), 1877-1878 yıllarında Osmanlı'larla Ruslar arasında vuku bulan bu harp, Tuna Cephesi'nde Gazi Osman Paşa'nın meşhur Plevne müdafaasına, Kafkas Cephesi'nde ise Nene Hatun'un efsaneleşen Erzurum savunmasına rağmen maalesef Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisi ile sonuçlanmıştı. İşte bu tarihten itibaren dedelerimiz ta 1400'lü yıllarda Anadolu'dan (ki muhtemelen Konya-Karaman civarı) getirilip yerleştirildikleri balkan topraklarını terketmeye başlamışlardır, bu dönüş muhtemelen 15-20 yıllık süreçte ve birkaç kafile halinde gerçekleşmişti.Geldiğimiz topraklar, şu an Bulgaristan sınırlarında olup, ülkenin kuzeyinde ve Tuna nehrinin 80 km güneyindedir. Avluburun'un kurucularının çoğu; Koca Yusuf,Kurtdereli Mehmet,Kara Ahmet,Hergeleci İbrahim,Filiz Nurullah gibi pehlivanlarıyla ünlü Deliorman'ın yine "pehlivanlar şehri" diye anılan Razgrat,Tırnova şehirlerinden gelmiştir.Büyüklerimiz şu anki köy topraklarına geldiklerinde tamamen ağaçlarla kaplıymış buraları, hatta köy halkı Sapanca Gölü'ne inerken kolay yol almak için çentik açtıkları ağaçları takip edermiş. Fakat köyün,arazisindeki bulgulara bakılırsa geçmiş yıllarda değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olduğunu anlarız,mesela köy sınırlarındaki bir arazi Ayanikola ismiyle anılır. Bu arazi ismini 1400yıllık ayanikola kilisesinin kalıntılarından almaktadır. başka bir mevkide de yine 14yylık roma devrine ait kilese kalıntıları, yerleşim izleri ve mezar kalıntıları bulunmaktadır. Köy ismini, yerleşim yeri olmadan önce, civarındaki yerli halkın hayvanlarının bu buruna benzeyen tepedeki otlardan zehirlenmesi sonucunda ağılı(zehirli)burun demelerinden almaktadır.
Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya

Avluburun Köyü idari olarak Kocaeli ilinin Kartepe ilçesine bağlıdır,İzmit merkezine uzaklığı 27 km'dir. Kocaeli ilinin doğu sınırına yakındır. Sapanca Gölü'nün kuzeyindedir ve gölü panoramik olarak çok güzel bir şekilde görebilirsiniz Avluburun'dan. Özellikle çayırlık tepesine çıktığınız takdirde, aynı noktadayken bir tarafta İzmit ve İzmit Körfezi'ni, diğer tarafta Sapanca Gölü ve Kartepe'yi, öteki tarafta da Adapazarı'nı görebilirsiniz.
İklim

Köy, Marmara iklimiyle Karadeniz ikliminin geçiş noktasındadır. Kışları etkili kar yağışlarının göründüğü Avluburun, yaz mevsiminde ise her yer sıcaktan kavrulurken yüksek rakımından dolayı daha serindir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1600
2000 1328
1997 1272

Köyün 2007 itibariyle nüfusu 1,600'dür. Avluburun nüfus itibariyle Kocaeli'nin en büyük köylerinden biridir.
Ekonomi

Köyün ekonomisinde ağırlığı meyve yetiştirciliği ve kısmen hayvancılık almaktadır. Fakat son yıllarda gerek tarım sektöründeki istikrarsızlık ve gerekse toprak bölünmesi nedeniyle kişi başına arazinin azalması nedeniyle köy halkının geneli İzmit ve çevresinde de çalışmaktadır, fakat Avluburun Köyü buna rağmen dışarıya göç vermemekte tam aksine hızla büyümektedir.
Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Artık internet baglantısı da vardır.

ve iki tane de Camii vardır. Köyde beş tane bakkal(veya market) ve internet kafede mevcuttur..
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon: 02623786375
Cep Telefonu:05392437799
kaynak / yerel net /vikipedi özgür ansiklopedi



köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.