ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Marmara Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=624)
-   -   Soğukpınar Köyü Mustafakemalpaşa Bursa (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=451661)

Prof. Dr. Sinsi 08-14-2012 04:15 PM

Soğukpınar Köyü Mustafakemalpaşa Bursa
 
Soğukpınar Köyü Mustafakemalpaşa Bilgileri - Soğukpınar Köyü Hakkında - Soğukpınar Köyü Tanıtımı - Soğukpınar Köyü Resimleri







İlçe: MUSTAFAKEMALPAŞA - İl: BURSA


Köy Muhtarı: ÖMER KURAM


Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok

Bursa
Bilgiler
Nüfus 307 240711 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 16500
Alan Kodu 0224
Yönetim
Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
İl Bursa
İlçe Mustafakemalpaşa
Web Sitesi http
Soğukpınar, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihçe

Eski adı Avluyüzü olan Kirmasti ilçesine bağlı bir dağ köyüdür. İlçe merkezine uzaklığı 30 km'dir. Geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır.

Kültür

Köyde bayram hazırlıkları bir hafta öncesinden büyük bir heyecanla başlar. Büyük bir çoğunluğu Bursa ve Mustafakemalpaşa’da da ve çevre illerden sılaya hasret kalan vatandaşlarımız uzaklığa bakmadan akın , akın köyün yolunu tutarak bu heyecan ve coşkuya katılırlar.Dini bayramlardan önce genel bir temizlik yapılır, köydeki evlerin kapıları ve yolları süpürülerek, evde yapılması gereken boya, badanalar yapılır. Yapılan bu işe bayram temizliği denir.Bayram da özellikle çocuklara yeni giysiler alarak onları sevindirmek ve büyüklerimize ise çeşitli hediyeler almak bizim geleneklerimizdendir. Arife günü Kuran-ı kerim okunarak ölülerin ruhlarına bağışlanır. Ve aynı gün bayram yemekleri hazırlanır. Başlıca; çorba, sarma, yahni, börek, pilav, baklavadır.

Bayram sabahı erkenden kalkılarak en yeni bayramlık giysileri giyilir, erkekler bayram namazına kılmak için bir coşkuyla camiye giderler. Kadınlar ise evdeki hazırlıkları yaparlar.Bayram namazı kılındıktan sonra erkekler cami kapısında bayramlaşarak mezarlığa giderek toplu olarak ölülere fatiha okurlar. Ardından eve gelinerek toplu olarak sofraya oturulur, yemekler yenilir, ailede en büyükten başlanarak bayramlaşma yapılır. Küçüklere şeker, çikolata ve para verilerek sevindirilir. Evdeki bayramlaşma bittikten sonra akraba ziyaretlerini yaparak köy kahvesinde yine bir araya gelerek çevre köylerden gelen arkadaş ve akrabaları ile bayramlaşmak suretiyle hasret giderirler. Burada çaylar ve kahveler içilerek evlere dağılmak suretiyle bayramın ilk gününü tamamlamış olurlar.

Coğrafya

Bursa iline 119 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 -
2000 307
1997 278

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köyde fındık üretimi gelişmişltir

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.