![]() |
Savat Bucak Merkez Köyü Lice Diyarbakır
Savat Bucak Merkez Köyü Lice Diyarbakır
savat köyü bilgileri - savat köyü tanıtım - savat köyü resimleri Savat (bucak merkezi), Diyarbakır ilinin Lice ilçesine bağlı bir köydür. Köyde dükkânlar, karakol, kilise tepesinde radar bulunmaktadır. Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. köyün kürtçe adı (HEZAN)dır. köye lice kaymakamlığınca kayacık adı da verilmiştir.ve bu isim 2008 yılında yapılan köy okuluna da verilmiştir.kayacık ilköğretim okuluna çevre köylerin öğrencileri de gelip eğitim görnektedirler... ilim çevrelerince bilinen şeyh Muhammed Selim efendi de bu köyde doğup vefat etmiş ve kabristanı da buradadır. özellikle bayramlarda kabri, ziyaretçi akınına uğramaktadır. ayrıca şeyh muhammed selim'in talebelerinden xoce xasi de bu köyde doğup vefat etmiştir. xoce xasi licenın ilk müftülerindendir ve ilk zazaca mewlütü de xoce xasi yazmıştır Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Coğrafya Diyarbakır iline 76 km, Lice ilçesine 24 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Köyün nüfusu 918 iken göç nedeniyle halkın çoğunluğu, Diyarbakır,a az bir kısmı ise İstanbul, İzmir, Antalya ve diğer şehirlere ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç etmiş durumdadırlar. Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 359 2000 260 1997 563 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Geçim kaynakları, tütün, bağlar, buğday kenevir ve hayvancılıktır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Altyapı bilgileri köyde okul 2008 yılında faaliyete girmiştir kayacık ilköğretim okulu adı ile köy ana yoldan 15 km uzaklıktadır.Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köyde 2 jandarma karakolu bulunmaktadır . kaynak yerel net vikipedi - özgür ansiklopedi köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |