ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=628)
-   -   Yeniyapan Köyü Hakkında Bilgi Yıldızeli Sivas (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=445600)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 05:51 PM

Yeniyapan Köyü Hakkında Bilgi Yıldızeli Sivas
 
Sivas İli Köyleri -Yeniyapan Köyü Yıldızeli - Yeniapardı Köyü Hakkında Bilgiler - Yeniapardı Köyü Resimleri






Bilgiler
Nüfus 455 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 58540
Alan Kodu 0346
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Sivas
İlçe Yıldızeli
Yeniyapan, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.


Daha önceden kazanlı mevkiinde bulunan köyün yıldız ırmagına yakın olması münasebetiyle taşınması ve yeniden inşa edilmesi nedeniyle bu adı almıştır.



Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri tamamen yöreseldir sivas ta olduğu gibi yeniyapandada ilk baharda yetişen madımak yörenin önemli tatlarından dır.düğünler genelde sonbaharda mahsul den kazanılan gelirlerin ve büyük şehirlerde calışan inşaat işcilerinin köye dönmesiyle beraber gerçekleşir.

Coğrafya
Sivas iline 35 km, Yıldızeli ilçesine 21 km uzaklıktadır. yıldız ırmağının kenarında olduğu icin yazları ayrı bir güzelliğe sahip olan köy havaların ısınmasıyla çok sayıda konuklarıda güler yüzlü halkıyla ağırlar.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 600
2000 455
1997 369

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkının bir bölümü ise canlı hayvan ticareti yapmaktadır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Elvan Kaya
1999 - Turan ÇINAR
1994 - Turan ÇINAR
1989 - Turan ÇINAR
1984 -Şemseddin SAYAN 1979 Şemseddin SAYAN
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol ]stabilize] olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye yapılan bu hizmetlerin tamamı ve yıldız ırmagı üzerine yapılan köprü üç dönemden fazla muhtarlık yapan Turan ÇINAR ın gayretleri sonucu yaptırılmıştır. turan çınardan önce muhtar olan şemseddin sayanında köprünün yapılmasındabüyük katkıları vardır ayrıca köye himet veren mahmut KUZGUN da unutmamak gerekir köye maddi ve manevi birçok yardımı olmuşturkendisine ALLAHtan ramet diliyoruz 1980 yllarında yitirdigimiz mehmet KUZGUNU da unutmamak gerekir o yıllarda pehlivanlık yaparak adınnı sivasa ve civar köylere duyurmuştur lakabı [bıdı] memmet olan mehmet KUZGUN a Allah tanrahmet diliyoruz.








Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net






Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.