ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=628)
-   -   Pınarbaşı Köyü Hakkında Bilgi Cihanbeyli Konya (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=444334)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 06:58 PM

Pınarbaşı Köyü Hakkında Bilgi Cihanbeyli Konya
 
Cihanbeyli Pınarbaşı Köyü - Pınarbaşı Köyü Hakkında - Pınarbaşı Köyü Resimleri - Pınarbaşı Köyü Tanıtım

Pınarbaşı Köyü, Cihanbeyli’nin Batısında ilçeye 24km. uzaklıkta olup kuzeyinde Kuşça, doğusunda Kayı ve İnsuyu, güneyinde Uzunca ve Çeşmelisebil, batısında da Böğrüdelik köyleriyle çevrilidir.

Akan pınarıyla, yemyeşil çayır çimeni ve ağaçlarıyla Cihanbeyli’nin en güzel köylerinden biri olan Pınarbaşı, önceleri İnsuyu Kasabasına bağlı bir yayla idi. 1900’lü yılların başında bazı kabileler İnsuyundan göç ederek buraya yerleşmişlerdir. Göç edenlerin artması ve Bulgaristan’dan gelen göçmen ailelerinden 110 hanenin iskan edilmesiyle 1952 yılında köyün adı Yeniköy olarak tescil edilmiş ve köy tüzel kişiliğine kavuşmuştur. İnsuyundan gelen yerli halk ise ilk zamanlar Yeniköy’e bağlanmayıp İnsuyuna bağlanmayı tercih etmişlerdir. 1970’li yılların başında köyün adı Pınarbaşı olarak değiştirilmiştir. Pınarın başındaki mağaralardaki izlerden ve yine pınarın karşısındaki eski ilköğretim okulunun bulunduğu ören yerlerinden çıkan eski paralardan edinilen bilgilere göre Roma ve Bizans dönemindeki en önemli yerleşim birimlerinden birisi olduğu anlaşılmaktadır. İlçenin de en önemli su kaynaklarından biri olan pınarın başı her devirde yerleşim yeri olarak devam etmiştir. Pınarın yanındaki bahçeler Cihanbeyli ve çevre köylerden gelen insanlar için önemli bir piknik yeridir. Pınarbaşı beş mahalleden oluşmaktadır:Karşıyaka Mahallesi, Küçük yayla, Göçmenler Mahallesi, Kulmaç yaylası, Beyköy.

Köy halkının tamamına yakını Türkmen’dir. 8-10 hane kadarda 1900’lü yılların başında Van’dan hicret etmiş, muhacirler vardır. Bulgaristan’dan 110 hane olarak gelen göçmenlerin 60 hanesi ev ve tarlalarını da satarak İstanbul ve Bursa başta olmak üzere diğer büyük şehirlere göç etmişlerdir.

2000 nüfus sayımında 2022 nüfusa sahip olan köyün muhtarlığı Mehmet GÖKMEN tarafından yürütülmektedir. Pınarbaşı’nın yaklaşık 50 hanesi yurt dışında 250 haneye yakını da Konya ve Cihanbeyli de yaşamaktadır.

Eskiden 3 Tane ilköğretim okulunun bulunduğu Pınarbaşı taşımalı eğitim kapsamına alınmıştır. Sağlık Ocağı, Köy Konağı, PTT binası ve hububat elemeye ve temizlemeye yarayan Sellektör binası ve makinesi, elektrik ve suyla çalışan bir de değirmeni bulunmaktadır. Bu değirmenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyün içme suyu kapalı şebeke suyudur. Köyün şu andaki içme suyu 15.000 nüfusa yetecek kapasitededir.

Pınarbaşı’nın geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. En çok buğday ve arpa ekilmekte ve sulu tarım yapılmaktadır. Pancar, ayçiçeği, kimyon ve mercimek ekilmektedir. Yurt dışı gelirleri Pınarbaşı ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Kulmaç mahallesi yakınlarındaki taş ocakları da işsiz insanlar için ve köyde çok miktarda bulunan kavak ağaçları da bahçe sahipleri için önemli bir gelir kaynağıdır.
Köyde 5000 civarında koyun, 200 civarında da büyükbaş hayvan vardır.

İL: KONYA

İlçe: CİHANBEYLİ


Köy Muhtarı: Bilgi Yok


Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok

Telefon: Yok

Cep Telefonu: Yok

Demografik Bilgiler:

Nüfusu: 2000/ 632

1997/ 2292

İle Uzaklığı:124 km

İlçeye Uzaklığı:24 km

Rakım:Bilgi Yok

Pınarbaşı Köyünden Bir Resim


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.