![]() |
Karacaören Köyü Hakkında Bilgi Bünyan Kayseri
Kayseri İli Köyleri -Karacaören Köyü Bünyan- Karacaören Köyü Hakkında Bilgiler - Karacaören Köyü Resimleri
Kayseri Bilgiler Nüfus 221 (2007) Koordinatlar Posta Kodu 38600 Alan Kodu 0352 Yönetim Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi İl Kayseri İlçe Bünyan Karacaören, Kayseri ilinin Bünyan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi 1925 yılının Ocak Ayında başlayıp Haziran 1925 e kadar İzmit ve Mersin Limanlarına gelmişlerdir. köydeki halk muhacir ve selanikten mübadele ile gelmişlerdir aynı zamanda 1936 yılında gelen 10 hane Bulgaristan Göçmeni vardır. 1486 Yılında Karamanoğlu Beyliği Osmanlı İmparatorluğuna yenlince Osmanlı Karaman Oğlu Beyliği Halkını Kendi toprakları içerisinde Tehcire tabii tutmuş ve Osmanlı imparatorluğu yıkılıncaya Kadar buradaki yaşayan Halk Selanik ve Kozananın değişik köylerinden Bugünki Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisine Lozan Mubadele anlaşması gerği Göç ettirilmişlerdir. Kültür Nohutlu Ekmek Kavrulmamış Beyaz nohut dövülerek sıcak suda ekşimesi için çömlekte bekletilir. Bu ekşime maya olarak kullanılır ve ekmek hamuruna karıştırılır. Hamur kersende yoğrulduktan sonra ekmek şekli verilir ve birkaç saat ekşimesi için bir örtü ile örtülür, ekşime tamamlanana kadar beklenir ve sonra sininin içerisine ekmek hamurları yerleştirilip fırışlık denilen bir kapama aleti hamurun üzeri kapatılır. Saman artıkları ve kaba samanlarla ısıtılmış olan fırışlık ve sini tekrar sıcaklığı devam eden ocağa konulur rengi hafif kahverengi olana kadar bekletilir ve ekmek çıkartıldıktan sonra tekrar dinlenmesi için bir bez örtü ile örtülür. Hamur olma ihtimali bitince yenilebilir. Sıcak iken yağ, tuz ve biber ile çok lezzetli olur en az bir hafta kadar bekler ve geç bayatlar. Mısır Ekmeği Mısır unu, sıcak su, tuz, maya ve soda ile kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur iyice kabarıncaya kadar bekletilir sininin içerisine ekmek hamuru, kek veya revani şeklinde tepsi içerisine boşaltılır veya konulur. Fırışlık denilen bir kapama aleti hamurun üzeri kapatılır. Hamurun üzeri ıslak bir elle şekil verilmek ve dağıtılmak için düzlenir. Mısır ekmeğinin pişirilmesinde yüksek sıcaklık kullanılır. Ocak saman artıkları ve kaba samanlarla ısıtılmış olan fırışlık ve sini tekrar sıcaklığı devam eden ocağa konulur rengi hafif kahverengi olana kadar bekletilir ve ekmek çıkartıldıktan sonra tekrar dinlenmesi için bir bez örtü ile örtülür. Hamur olma ihtimali bitince yenilebilir. Coğrafya Kayseri iline 48 km, Bünyan ilçesine 22 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 221 2000 282 1997 263 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - İSMAİL KILIÇ 1999 - ismail klıç 1994 - ismail kılıç 1989 -ismail kılıç [[1984= hasan pala Altyapı Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.