ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=628)
-   -   Altıkesek Köyü Hakkında Bilgi Pınarbaşı Kayseri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=443289)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 07:51 PM

Altıkesek Köyü Hakkında Bilgi Pınarbaşı Kayseri
 
altıkesek köyü bilgileri - altıkesek köyü tanıtım - altıkesek köyü resimleri



Altıkesek, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

===Tarihi===
Köyün kurucuları, 1864 Büyük Kafkas Sürgünü sürecinde Kafkasya'daki Gum Loukıt adlı Abaza köyünden ayrılmışlardır. Bu yolla göç eden kafilenin bir bölümü Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Osmaniye köyünü, oradan da Çekerek ilçesindeki Fuadiye ve Çayırözü köyleriyle Aydıncık ilçesine bağlı Ağıllı köylerini kurmuş; kalanların bir bölümü Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Altıkesek köyünün temellerini atarken yoluna devam edenler ise Akpınar köyünün kurucuları olmuşlardır. Altıkesek köyünün ilk yerleşimcilerinin Kafkasya'dan çıkıp bu köyün bulunduğu yere gelmeleri yaklaşık beş senelik bir süreçte gerçekleşmiştir.

1870 - 1875 yılları arasında kurulan köy 70 -80 hane olduğu tahmin edilmektedir. 1970-1980 yıllarında başlayan göçlerle özellikle büyük şehirlere KAYSERİ - ADANA başta olmak üzere göçler devam etmiştir. Şuanda ise köy nufusu 10 - 15 haneye kadar düşmüştür.


Kültür

Köyde yaygın olarak abazacanın Aşuwa aksanı konuşulmaktadır ya da konuşulmaktaydı demek daha doğru olur. Bu aksan gençler arasında pek yaygın değildir.Gençler genelde türkçeyi kullanmışlardır. Bu nedenle gençlerin büyük kısmı anadilini bilememektedir. Altıkesek köyü diğer akraba köylere oranla bu amansız asimilasyona karşı mücadelede çok zayıf kalmıştır. Bunun nedenlerinin başlıcaları köydeki kültürel ve sosyal durumun zayıf olması yabancılarla yapılan evlilikler ve göç başlıca nedenlerdendir.

Köyde 1968 yılında kurulan ilköğretim okulu ilk açıldığı yıllarda 50-60 öğrenciye sahipken bu oran yıllar geçtikçe göç nedeni ile giderek düşmüş ve şuan için kapatılmıştır. Fotoğraf galerimizde her iki durumunda fotoğrafları mevcuttur.

Mesajında ismini yazmayı unutan bir abimizin bize okulumuz adına yeni bilgiler göndermesi nedeni ile okulumuz hakkındaki bilgiyi düzeltiyorum.

Gönderilen Mesaj: Şimdilik okulla ilgili vermiş olduğun bilgiyi düzeltmek istiyorum.Sen 1968 de açıldığını yazmışsın ama ben 1960 da o okulda okudum.Benim ağabeylerim ve ablalarım da okudular.Bu bilgi ışığında hareket edecek olursak okul 1968 değil de, 1948-50 yıllarında açılmış olabilir.
Coğrafya

Kayseri iline 110 km, Pınarbaşı ilçesine 15 km uzaklıktadır.


İklim

İklim olarak bölgeye İç Anadolunun karasal iklimi hakimdir. köyde yapılar genelde tek katlı veya iki katlı olarak inşa edilmiş betonarme veya kerpiç yapılı sac çatılı evler yaygındır. Köyün geçim kaynağı genelde tarım ve hayvancılıktır.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 74
2000 115
1997 125
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - mehmet yıldız
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.