ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=628)
-   -   İhsaniye Köyü Hakkında Bilgi Merkez Karaman (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=443130)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 07:50 PM

İhsaniye Köyü Hakkında Bilgi Merkez Karaman
 
Merkez İhsaniye Köyü - İhsaniye Köyü Hakkında - İhsaniye Köyü Resimleri - İhsaniye Köyü Tanıtımı




İlçe: MERKEZ

İl: KARAMAN


Demografik Bilgiler:

Nüfusu:
2000
496

1997
482


İle Uzaklığı:
72 km

İlçeye Uzaklığı:
72 km


Tarihi

Köy 1900 yıllarının başında kurulmuştur.Yörüklerin yerleşmesi sonucu köy oluşmuşdur. Oğuzların, Yıldızhan Ata’ya bağlı Avşar boyları yörüklerin yerleştiği bir köydür. Menemenci obası yörükleri Gelendi hanı civarına yerleşerek, konar-göçer hayattan yerleşik hayata geçtiler 1925 yılında Köye İsim verilirken buraya “İhsaniye” adı verilmiştir.


Kültür

Yörük olan köylüler halen göçebe hayatın etkisindedir.yaz dönemlerinde yayla olarak adlandırılan güney yaylaları,ayı gölü,yellibel,eminemuharı,kale gibi yüksek yerlere göçetmektedir.Bu yerlerde keçe çadırlar kurularak yaşam devam ettirilmektedir. Yemek;Aş olarak adlandırılan yerel yemek en beğenilen lezzetler arasında yeralmaktadır.Dövme buğdayın haşlanarak pişirilmesi üzerine kavurma eklenmesiyle yenir.

TARİHİ DOKU İHSANİYE HANI: Karaman merkez Bucakkışla Nahiyesi’ne bağlı İhsaniye köyü hudutları içindedir. Karamanoğulları dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Han uzunlamasına dört kemer üzerine oturtulmuştur. Karaman İhsaniye Köyü’nün 1 km. güneydoğusunda bulunan Gelindi Hanı’nın yapım tarihi bilinmemektedir. Büyük olasılıkla da Karamanoğulları döneminde, XIV.-XV.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Han dikdörtgen planlı olup, içerisi birbirlerine ve duvarlara kemerlerle bağlı iki sıra halindeki ikişer sütunla üç bölüme ayrılmıştır. Duvar kenarlarında her iki yanda da dörder hücre bulunmaktadır. Hanın girişi basit, yuvarlak kemerlidir. Hanın yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmaktadır. Günümüze harap bir durumda gelebilmiştir


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Son yıllarda köyde kiraz yetiştiriciliği önem kazanmaktadır.


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Habib Demirel
2004 - Ali Ulvi Yavuz
1999 - Ali ulvi Yavuz
1994 - Mustafa Taşer
1989 - Mehmet Dimli


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Cami vardır.


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.