ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=628)
-   -   Büğdüz Köyü Hakkında Bilgi Alpu Eskişehir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=442511)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 07:41 PM

Büğdüz Köyü Hakkında Bilgi Alpu Eskişehir
 
Büğdüz Köyü Alpu - Büğdüz Köyü - Alpu - Eskişehir - Eskişehir İlçesi Alpu



Büğdüz, Eskişehir ilinin Alpu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi
Köy, adını Oğuzların 24 boyundan birisi olan Büğdüz boyundan almıştır.M.Ö 2000 yıllarına kadar geçmişi olan insan yerleşimlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Türk geçmişi M.S. 1110 tarihine kadar uzanmaktadır. 1284 (1235?) tarihinde yapılmış akustik özelliği olan selçuklu mimari tarzında tarihi bir camisi mevcuttur. Daha önceleri 'Büydüz' olarak ismi yazılırken 'Büğdüz' olarak düzeltilmiştir. Ayrıca köyün arka kesimlerinde çivi yazısına benzeyen yazı içeren bir çok kaya vardır. Tarihi eserler yönünden oldukça zengin bir köy olması nedeniyle yıllardır altın avcılarının uğrak yerlerinden biridir.
Aynı zamanda Büğdüz ismi Oğuz Hanın ÜÇ OKLAR kolundan olan oğlu Deniz Hanın oğlu Büğdüz Hanın boyunun ismini taşır.(BÜĞDÜZ HAN)
Büğdüz Boyunun tarihteki ve Oğuz boyları arasındaki tanınmış en önemli özelliklerinden biri de herkese alçak gönüllülük ve iyilik gösteren anlamına gelmesidir.Simgesi çakırdır.

Kültür
Köyün gelenek, görenekleri düğünlerinde damat giydirme, orta oyunları(kabak oyunu), yufkalı nikah pilavı Meşhur yemekleri külleme, çökel, yuvarlak, tarhana,gözleme, bazlama,un helvası vs

Coğrafya
Alpu İlçesine 22 km. uzaklıktadır.Ayrıca köyün batısında bulunan tepeye "Akbayır" denilir.Kuzeyinde ise Çatacık'ın bulunduğu Sündiken dağları vardır. Toprak rengi çok açık renklidir beyaza yakındır. Dağların yırtıcı kuşlar için uygun olması nedeniyle geçmiş yıllarda birçok kartal,şahin,doğan vs. görüldüğü bilinir.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
2000 sayımlarına göre 250 civarıdır. Fakat köyün %80 e yakın kısmı Eskişehir in Gündoğdu ve Emek mahallelerine göç etmiştir.

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy arıcılığa müsait olmasına rağmen kimse uğraşmamaktadır,

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.