ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=595)
-   -   Yas Ve Kayıplarda Destek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=436695)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 02:29 AM

Yas Ve Kayıplarda Destek
 

Yas ve Kayıplarda Destek


Bir elem sonrası veya kayıptan sonra yas çok ağır duygusal tepkilere neden olur. Bu aşamada çevredekilerin sosyal desteğini hissetmek ve yalnız olmadığını bilmek çok değerlidir.


Yas döneminin geçirilmesinde toplumsal destek kadar kişide duygusal konforun sağlanması doğal yas döneminin yumuşak geçişini kolaylaştırır. Yas aşamaları genellikle; inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenmedir. Bu aşamalar hemen hemen her kişide belirgindir. Süreler değişebilir veya aşamalar ve belirtileri biraz örtük geçebilir.


Eğer kayba bir travma da eklenmişse veya daha öncesinden bilinç dışı bir sıkıntı zaten mevcutsa geride kalan açısından zorluklar yaşanabilir. Başa çıkma stratejilerinde kesintiler veya yetersizlikler ortaya çıkabilir. Bu durum arkada kalanın günlük yaşamını etkileyecek, ikili ilişkilere ket vuracak derecede rahatsızlık ortaya çıkabilir.


Bu aşamaya gelmeden psikolojik ve terapötik destek almak doğal bir durum olan kayba karşı zihinsel dayanıklılığı ve kabulü sağlar. Geçişi kolaylaştırır. Burada sağlanacak terapötik destek tamamen kişinin ihtiyaçlarına özgü ve hızlı destek verecek şekilde ayarlanmalıdır.

Alıntı..



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.