ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Meme Dikleştirme Ameliyati (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=433687)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 01:46 AM

Meme Dikleştirme Ameliyati
 

MEMELER NEDEN SARKAR?
Meme dokusunu yerinde tutan bağlar zamanla kilo değişikliklerine, emzirmeye, yaşa ve yerçekimi etkisine bağlı olarak gevşeyebilir ve meme dokusu ile etrafını saran deri arasında uyumsuzluk olabilir. Sorun meme dokusuna, deriye ya da her ikisine birden ait olabilir. Sonuçta adeta içi boş görünümlü sarkık meme ortaya çıkar.
Bazen de bilinmeyen nedenlerle memelerde sarkıklık olabilmektedir. Bu durumda ailesel yatkınlık çoğu zaman ön plana çıkmaktadır.
Yer çekimi; vücut şeklini etkileyen ve önüne geçilemeyen bir etkiye sahiptir. Aşırı kilo alıp vermelerle memelerde meydana gelen volüm değişiklikleri cildin esnekliğini olumsuz etkileyerek memelerin sarkmasında önemli bir rol oynar.

Emzirme döneminde meme dokusu sütle dolduğu için deri ve aradaki bağlarla birlikte büyür. Emzirme sonrasında süt üretmeyen meme dokusu gebelik öncesi durumuna geri döner ancak cilt ve bağlar artık eski sıkılıklarını ve diriliklerini kaybetmişlerdir. Bu nedenle de hamilelikten sonra memeler; normale dönen meme dokusu etrafındaki gevşek cilt nedeniyle sarkar. MeAMELİYATAMELİYAT ÖNCESİ

Bir diğer adı “Mastopeksi” olan bu ameliyatta öncelikle sarkmanın derecesinin tespit edilmesi ve ona göre planlama yapılması gerekmektedir. Tıpta memelerin sarkmasına “pitoz” denilmektedir.
Estetik cerrahi açısından bir göğüs de sarkma var diyebilmek için meme başının, meme katlantı çizgisi altında bir seviyeye inmesi gerekir. Meme başının, meme katlantı çizgisiyle ilişkisine bakılarak derecelendirme yapılır.
· Normal sarkmamış meme: Meme başı, meme katlantı seviyesinin üzerindedir.
· Birinci derece pitoz (sarkma): Meme başı, hemen meme altı seviyesindedir.
· İkinci derece pitoz (sarkma): Meme başı, meme altı hattının 1–3 cm altına kadar inmiştir.
· Üçüncü derece pitoz (sarkma): Meme başı, meme altı hattının 3–4 cm daha aşağısındadır, yere doğru yönelmiştir.
· Yalancı pitoz (yalancı sarkma): Meme başı, meme altı hattının üzerinde olsa bile meme dokusunda sarkma vardır.
Sınıflamanın ardından planlama gelir. Planlama bu ameliyatın en önemli kısmını oluşturmaktadır. Seçilecek olan teknik kalacak izi belirleyeceğinden hastayla detaylı bir şekilde konuşulmalıdır.
Mutlaka iz kalacağı ancak bu izin zaman içinde (3 – 9 ay) belirginliğinin kaybolacağını hasta ameliyat öncesinde bilmelidir.
Tüm tekniklerde meme başı etrafında dairesel bir iz olur. Bu kaçınılmazdır.
İz meme başından katlantı çizgisine “I” şeklinde olabileceği gibi katlantı çizgisi boyunca da uzanan “Ters T” şeklinde de olabilir. Bu seçimi memenin büyüklüğü, sarkıklığı, cildin durumu, doktorun tecrübesi tayin eder.
Meme dokusunu ilgilendiren estetik ameliyatlardan önce mammografi çekilmesi uygun bir yaklaşım olacaktır.
Kendi iradenizle ameliyata karar verdikten sonra sıra ameliyat gününün tespiti ve o gün yapılması gerekenlere gelir.
Ameliyat ile ilgili kafanızda hala sorular varsa doktorunuzdan bu cevapları alabilmek için az bir zamanınız kalmıştır. Önerim kafanızdaki soruları çözmeden ameliyata girmemenizdir.

Ameliyat olacağınız gün ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca hiçbir şey yememeniz, içmemeniz kısaca oruç olmanız doktorunuz tarafından size söylenmiştir. Ameliyatın olacağı yer ve anestezi şekli hakkında gerekli bilgileri doktorunuzdan almış olmanızda diğer önemli bir konudur. Meme Dikleştirme AmeliyatıAMELİYAT TEKNİKLERİ

Meme başı etrafında iz bırakan teknikler
Periareolar(meme başı etrafı) teknikler kadar hastaları ve cerrahları baştan çıkarıcı başka bir meme toparlama, dikleştirme yöntemi yoktur. Oluşacak izin sadece meme başı etrafında kalması herkesi cezbeden taraftır ancak yanlış hasta seçimi veya bu tekniğin uygulanması için ısrarcı olmak; istenmeyen, sıkıntılı sonuçların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Önemli olanın meme şeklinin düzeltilebileceği, formunun güzelleştirilebileceği en az iz bırakan teknikle yapılması gerektiğini anlamaktır.
Hafif ve orta dereceli sarkmalarda yeterli sıkılığa sahip meme dokusu olan hastalarda bu teknik uygulanabilmektedir. Eğer hastanın küçük veya atrofik bir meme dokusu varsa düşük volümlü bir protezin konulması gerekecektir.
.Dikey iz bırakan teknikler
Son 10 yılda dünyada en popüler mastopeksi tekniği haline gelen ve birçok cerrah tarafından değişik şekillerde tanımlanmış bir tekniktir. Diğer mastopeksi tekniklerinde olduğu gibi amaç; meme başını yukarıya taşımak, memeye yeterli hacim ve projeksiyon kazandırmak ve buna ilave en az izi bırakmaktır.
Genellikle 3 cm ve daha fazla meme başının yerinin değişmesini gerektiren durumlarda dikey iz bırakan teknikler tercih edilir.
Bazen meme katlantı çizginin üzerinde bir pot oluşur. Bu durum meme katlantı çizgisine paralel bir kesi yapılarak ameliyat sonrası geç dönemde düzeltilmesi gerekebilir.
Bu tekniğin uygulandığı hastalar erken dönemde arzu ettikleri konik meme görüntüsünü göremezler. Bu görüntü genellikle ameliyat sonrasındaki 2 ve 3. ayın sonunda ortaya çıkacaktır. Erken dönem büzülmüş bir yara izi şeklindedir. Bu durumu bazı cerrahlar “Concorde” görüntüsü olarak adlandırırlar.
Yine gerekli volümün sağlanabilmesi için meme protezi ile birlikte uygulanabilen bir tekniktir.
.Ters T şeklinde iz bırakan teknikler
Çapa şeklinde meme katlantısında uzanan bir iz kalır. Sarkmanın ileri seviyede olduğu durumlarda tercih edilir. Bazı cerrahlar orta dereceli sarkmalarda dahi bu tekniğin daha iyi olduğu kanaatindedirler.
Meme katlantı çizgisinin tamamında veya bir kısmında uzanan iz kalacaktır. Önemli olan deformitenin düzeltilmesi ve doğal konik şeklin verilebilmesidir.
Ameliyattan hemen sonraki dönemde hasta konik şekli görebilir. Dikey iz bırakan tekniklerde olduğu gibi bir bekleme süresi yoktur.
Ameliyat süresi diğer tekniklere göre daha uzundur.

Bu teknikte de gerekiyorsa meme protezi kullanılabilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı


AMELİYAT SONRASI
Hangi teknik uygulanırsa uygulansın ameliyattan özel bir korse veya sutyen ile çıkarsınız. Bu korseyi bir ay boyunca kullanmanız gerekmektedir. Ameliyat bölgesindeki sızıntıları dışarı alarak kanamaya bağlı komplikasyonları azaltan drenler kullanılmış olabilir. Bu drenler 2–3 gün içinde alınır ve aralıklı takip ve kontrolleriniz devam eder.

.Dikişlerin alınması 10–15 gün arasında bir zaman alacaktır. Kaşıntı ve kızarıklık yara iyileşmesinin bulgularıdır. İzler erken dönemde daha belirgin olacaktır. Altıncı aydan sonra bazen bir yıla uzayan bir dönemde izleriniz ten rengine gelecek ve belli belirsiz olacaktır. Bu bölgenin su ile teması 4. günden sonra yani varsa drenler alındıktan sonra mümkündür.
.Normal hayata dönüşünüz 5–7 gün sürer (masa başı işler, yürüyüş, uçak seyahati). Ameliyat sonrası ilk 3 gün gövdenizin yukarda kalmasını sağlayacak biçimde (yarı oturur pozisyonda) istirahat etmeniz iyileşmenizi hızlandıracaktır. Normal fizik aktiviteye dönüşünüz ise (yüzme, tenis, vb.) birinci ayın sonunda mümkündür.
.Erken dönemde şişlikler ve morluklar olağandır. Ağrı kesici ilaçlarla dindirilebilen ağrılarınız olacaktır ve bu ağrılar her geçen gün hafifleyecektir. Kollarınızın aşırı hareketinden kaçınmanız iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

.Cerrahi işleme bağlı şişliklerin tamamen geçerek göğüslerinizin son şeklini alması üç ay gibi bir zaman alır. Bu tüm cerrahi işlemler için geçerli bir süredir. Meme Dikleştirme Ameliyatı

KOMPLİKASYONLAR

Komplikasyonsuz bir cerrahi yoktur. Her cerrahi işlemin kendine has komplikasyonları vardır. Bunlardan kaçınmak için doktorunuz hem kişisel olarak, hem teknolojik olarak hemde tıbbi olarak gerekli önlemleri alacaktır. Ancak bazen tüm tedbirlere rağmen aşağıdaki komplikasyonlar gelişebilir. Sahip olduğunuz sistemik hastalıklar (şeker, tansiyon, kalp vb) komplikasyon riskini artıracak faktörlerdendir.
.Kanama
Nadir komplikasyonlardandır. Ameliyat sırasında kanama kontrolünün iyi yapılması ve dren kullanılması kanamaya bağlı komplikasyonları önemli ölçüde azaltır. Erken dönemde ortaya çıkar; sızıntı, morlukta artma ve asimetri ile kendini gösterir. Müdahale gerektirir. Kanama odağının bulunup durdurulması gerekmektedir. İyileşmeyi ve normal hayata dönüşü geciktiren bir duruma neden olur.
.Enfeksiyon
Tüm cerrahi işlemlerde korkulan bir komplikasyondur. Gelişmemesi için doktorunuz koruyucu antibiyotik tedavisi vermiş ve steril şartlarda ameliyatınızı gerçekleştirmiştir. Nadir de olsa gelişebilir. Renk değişikliği, koku, ısı artışı, kızarıklık ve bazen akıntı ile kendini gösterir. Daha kuvvetli, damardan antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Çok nadiren müdahale gerekir. İyileşmeyi geciktiren erken bir komplikasyondur.
.Dikiş hattının açılması
Yara dudaklarında gerginliğe bağlı olarak 5–7 günden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Sınırlı kalabileceği gibi tamamen açılmayla da seyredebilir. Düzenli pansumanlarla takip gerektirir. Sınırlı durumlarda müdahale gerektirmez ancak ilerleme devam ederse müdahale gerekebilir. Ters T tekniklerinde köşelerde nadirde olsa diğer tekniklere göre daha fazla ortaya çıkmaktadır. Yara iyileşme problemi olan hastalarda sıkıntılı bir durum yaratabilir.
.Meme başında duyu kaybı
Uygulanan cerrahi tekniğe göre meme başında veya etraf dokusunda duyu kaybı ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde normale döner ancak bazı hastalarda bu süre 6 aya ve bir yıla uzayabilmektedir. Nadirde olsa duyu kaybı kalıcı olabilmektedir. Meme Dikleştirme Ameliyatı


SIKÇA SORULAN SORULAR
Ameliyatın kalıcılığı ne kadardır?
Meme dikleştirme ameliyatının sonucu kalıcıdır. Ameliyattan sonraki dönemlerde hamilelik olursa göğüslerinizde yine bir takım değişiklikler olacaktır.
.Bu ameliyattan sonra emzirebilir miyim?
Bu tamamen ameliyat tekniğine bağlıdır. Meme başı ile altındaki süt kanallarının bazılarının korunması emzirmenin kısmende olsa gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu konuda doktorunuza muayene olmalı ve danışmalısınız.
.Ameliyattan sonra hamile kalırsam göğüslerimde deformasyon meydana gelebilir mi?
Hamilelik vücudunuzda kaçınılmaz olarak bazı hormonal değişimlere yol açacaktır. Bu hormonal değişimlerde yine kaçınılmaz olarak göğüslerinizde bir takım değişikliklere yol açar. Bu yüzden önerimiz planlanan gebeliklerden sonra göğüs ameliyatı olmanızdır.

.Ameliyattan sonra kilo alırsam göğüslerimde bir değişiklik olur mu?
Eğer çok aşırı kilo alırsanız aynı hamilelik gibi göğüslerinizde de bazı değişiklikler olabilir. Meme Dikleştirme Ameliyatı





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.