ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   .::Aşırı Kıllanmanın Sebebi Nedir? ::. (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=433512)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 02:15 AM

.::Aşırı Kıllanmanın Sebebi Nedir? ::.
 

Aşırı Kıllanmanın Sebebi Nedir?
Vücudun normalden aşırı kıllanmasına Hirsutismus denmektedir. Bu bir kadın için büyük üzüntü kaynağıdır. Aşırının ölçüsü toplumdan topluma, insandan insana değişebilmektedir, ...
Aşırı Kıllanmanın Sebebi Nedir? Vücudun normalden aşırı kıllanmasına Hirsutismus denmektedir. Bu bir kadın için büyük üzüntü kaynağıdır. Aşırının ölçüsü toplumdan topluma, insandan insana değişebilmektedir, mesela dudak kenarındaki tüylenmeden erkek tipi bıyığa kadar değişebilir. Bir insana göre veya bir topluma göre önemli olan kıllanma, bir diğer insan veya topluma göre mutsuzluk nedeni olabilir.
Kıllanma kozmetik ve görsel bir problem den daha fazlasıdır genelde, çünkü altında hormonal bir neden yatmaktadır.

Nedeni
Normal dışı kıllanma her hanımda az miktarda var olan erkeklik hormonunun çeşitli nedenlerle artmasına bağlı olarak gelişir. Çok az olarak ta bazen kıl köklerinin bu hormona hassasiyeti artar.

Sorular sorulmalı
Kıllanma sorunu olan bir hanımda sorulması gerekli sorular şunlar olabilir;
- Kıllanma ne zaman başlamış, artıyor mu?
- Ailevi mi?
- Erken adet başlangıcı, veya menopoz (adetten kesilme)?
- Kıllanmaya karşı ne tür kozmetik yöntem kullanıldı? (Mesela jilet kullanılarak kıllar arttırıldı mı?)
- Adet düzensizliği, adet görememe, kısırlık şikayeti var mı?
- Kıllanma yapabilecek herhangi bir ilaç kullandı mı?
- Sistemik bir hastalığı var mı? (Şeker gibi)

Kıllanma derecesi
Kıllanma derecesi seçilir, hafif, orta ve ağır kıllanma olarak değerlendirilir.
- Hafif kıllanma; yüz yanlarında, çenede (tam sakal değil), kol ve bacaklarda hafif kıl artışı, ve karında artma, kıl yapısı ince, yumuşak ve açık renkte
- Orta derecede kıllanma, kıl yapısı kalın ve koyudur, yüzde (tam sakal değil), göğüste, karında kıllanma vardır.
- Aşırı kıllanmada ise kaba kalın kıllar, yüzde sakal oluşumu, kulaklar, parmaklarda dahi kıllanma vardır.
Başka neler kıllanma yapabilir?
- Bazen gebelik,
- Polikistik over hastalığı (adet düzensizliği, gebe kalamama, kıllanma şişmanlık, yumurtalıklarda problemin olduğu bir hastalık)
- Bazı yumurtalık tümörleri,
- Diğer bazı beyin tümörleri
- Bazı böbrek üstü bezi hastalıkları
- Kronik stress
- Bazı bünyelerde bazı doğum kontrol hapları vs

Dikkat!!!
Sayın bayanlar her şeyin çözümü mevcuttur, şikayetleriniz için geç kalarak geçirdiğiniz süre bedeninize kalıcı zararlar verebilir. Erken tehşis ile her şey çözülebilir. Bu nedenle hekiminize gitmeden hareket etmemelisiniz.
Hanımlarımızdan bir ricamızda kıllanmanın kozmetik çözümleri hakkında iyi araştırma yapmadan rastgele tedavi ve tüy döktürücü işlemler yaptırmamalarıdır. Özellikle son zamanlarda bazı kişilerin hanımlarımızın bu zaafları ve iyi niyetlerinden faydalanarak yüksek paralar karşılığında bilinçsizce laserle epilasyon tedavisi veya ne olduğu bilinmeyen bir takım karışımlar, jeller ile tüy dökücü seanslar yapmaları sonucu ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmıştır, uzun vadede neler yapabileceği ise ürkütücüdür.
Unutmayınız var olan kıllar yok edilemez, sadece zayıflatılabilir, kıllanmanın birinci tedavisi nedeni yok etmektir, sonra ise kılların alınması (kozmetik çözüm) gelir.

Ne yapmalıyız ?
Her konuda dediğimiz gibi altta yatan neden araştırılmalıdır, bunun için de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına müracaat etmelisiniz. Doktorunuz sizi sorgulayacak (Ne zamandır… gibi?) ve muayene edecektir. Muayene ve ultrasonografi ile olabilecek bir anomaliyi (yumurtalık yokluğu gibi) veya fazla erkeklik hormonu salgılanmasını sağlayan bir tümör gibi olabilecek olasılıkları değerlendirecek, gerekirse radyolojik tetkikte isteyerek, laboratuar tetkiki isteyerek hormon düzenini inceleyerek sebep olan faktörleri ortaya çıkarmaya çalışacaktır.
- Toplumumuzda görülen kıllanmalarının bir çoğu basit nedenlerden oluşmakta hastanın yaşı, konumu, çocuk isteyip istemediği gibi durumlar değerlendirilerek verilen tedavilerle bu konu çözümlenmektedir.
- Tedavide kıllanmayı oluşturan faktörün bulunup ortadan kaldırılması veya tedavi edilmesi birinci basamak ikinci basamak ise oluşmuş kıların kozmetik yöntemler ile temizlenmesidir.
- Şişmanlarda adet düzensizliği ve kıllanma varsa önce zayıflama kürlerine baş vurularak zayıflatılmalı ve kozmetik yöntemlere baş vurulmalıdır.
- Adet düzensizliği ve kıllanma arasındaki yakın ilişki göz ardı edilmemeli bu tip yakınmaları olanlar en kısa sürede hekime başvurmalıdırlar.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.