ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Ekşili Mercimek Dolması Tarifi Yapılışı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=429233)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 02:40 AM

Ekşili Mercimek Dolması Tarifi Yapılışı
 
Ekşili Mercimek Dolması Tarifi - Ekşili Mercimek Dolması Yapılışı - Ekşili Mercimek Dolması Malzemeleri



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Malzemeler:

* 200-250 gr salamura asma yaprağı

* 2 su bardağı yeşil mercimek

* 2 adet orta boy kuru soğan

* 4 adet taze yeşil soğan

* 1 demet dereotu

* 1 demet maydonoz

* 4 çay kağışı domates salçası

* 1/2 su bardağı zeytinyağı

* 2 çay kaşığı tozşeker

* 2 çay kaşığı tuz, karabiber

* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

* 2 adet limon suyu

* 2 su bardağı sıcak su


Yapılışı:

* Önce iyice yıkadığınız mercimekleri orta boy bir tencereye koyup üzerine tam çıkacak kadar su ekleyin.

* Orta ısılı ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin.Bu işlemi daha kısa sürede düdüklü tencere ile de yapabilirsiniz.

* Haşlanan mercimekleri süzdürüp derin bir kabın içine aktarın.Bu arada kuru soğanları soyup tavla zarı şeklinde çok ince doğrayın.

* Taze yeşil soğanları maydonoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin.

* Hazırladığınız bu sebzelerin hepsini haşlanmış mercimeklerin üzerine aktarıp kaşıkla karıştırın.

* Tuz ve karabiberle beraber toz kırmızı biberi de üzerlerine serpin.Salçayı beraber zeytinyağını da ilave edip toz şekeri katın.

* Böylece hazırladığınız dolma içini kaşıkla yada elinizle iyice karıştırın.Öte yandan salamura asma yapraklarını kaynar suya batırıp 2-3 dakika tutup çıkartın.

* Elinizle suyunu sıkıp yaprakları tek tek açarak bir tepsinin içine sıralayın.

* Yaprakların parlak kısmı dışa gelecek şekilde içlerine birer çorba kaşığı hazırladığınız mercimekli harçtan koyup dolma gibi sarın.

* Geniş bir tencerenin altına birkaç yaprağı açarak yayın.Üzerine sıkıca sardığınız dolmaları aralıksız dizin.

* Dolmaların üzerine limon suyunu gezdirip tencerenin kenarından da sıcak suyu dökün.

* Eğer mevsimiyse 7-8 adet yeşil can eriğini de dolmaların arasına serpiştirin.

* Yemeği orta ısılı ateşte en az 30-35 dakika pişirip ılık yada soğuk olarak servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.