ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Limonlu Çilav (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=427945)

Prof. Dr. Sinsi 08-13-2012 01:50 AM

Limonlu Çilav
 
4-5 kişilik
5 dakika
Tencerede orta ve kısık ateşte 15 dakika

Malzemeler
Jasmin pirinci (2 su bardağı, 350-400 gr.)
Limon kabuğu (rendelenmiş 1 adet)
Margarin ya da sıvıyağ (1 çay bardağı sıvıyağ veya 3 çorba kaşığı margarin)
Sarı ve kırmızı biber (küçük boy birer adet)
Haspiri çiçeği (tercihe göre, 1 çay kaşığı),
Soğuk su (4 su bardağı)
Tuz (1 tatlı kaşığı)

LİMONLU ÇİLAV VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!

Püf Noktaları
  • Bir pilav türü olan Çilav yapmak için pirincinizin jasmin (yasemin) pirinci olmasına özellikle dikkat edin.
  • Pişmeden önce pirincinizi yıkarken ve pişme suyunun soğuk olmasına özen gösterin.
  • Yağ olarak da tercihinize göre margarin ya da sıvı yağ kullanabilirsiniz.
  • Çilav, İran yemeği olarak kültürümüze girmiştir. Elle yemek yenen kültürlerde lapalaşması için ıslatılarak bir süre bekletilir.
  • Bizde ise diri kalması amacı ile doğrudan uygulanır.
Adım Adım Pişirme

1- Tencereye margarin ya da tercihinize göre sıvıyağı koyun ve yağı karıştırarak eritin. Burada yağın iyice ısınmasına ama yanmamasına dikkat edin.

2- Küp küp doğranmış sarı ve kırmızı renkli biberleri kızarmış yağa ilave edin. Biberler yumuşayıncaya kadar 5 dakika karıştırın.

3- Rendelenmiş limon kabuğunu karışıma ilave edin. 1-2 dakika daha karıştırın.

4- 4 bardak soğuk suyu tencereye dökün ve bir tatlı kaşığı tuz atın. İçine tercihinize göre 1 çay kaşığı haspiri çiçeği atın.

5- Soğuk suda jasmin pirincini yıkayın ve iyice süzün.

6- Tencerede kaynamakta olan sosun üzerine pirinci ekleyin, bir kaç kez karıştırın ve tencerenizin kapağını kapatın.

7- Orta ateşte su kaynayınca, kısık ateşte 13-15 dakika pişmesini bekleyin. Bu arada tencerenizin kapağını açmayın. Pişme süresinden sonra 10-15 dakika dinlenerek demlenmesini sağlayın ve sıcak servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.