ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ege Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=622)
-   -   Dağeymiri Köyü Merkez Aydın (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=412653)

Prof. Dr. Sinsi 08-10-2012 11:16 PM

Dağeymiri Köyü Merkez Aydın
 
Merkez Dağeymiri Köyü Bilgileri - Dağeymiri Köyü Hakkında -Dağeymiri Köyü Tanıtımı - Dağeymiri Köyü Resimleri



Dağeymiri ,Aydın Merkez ilçesine bağlı bir köyüdür.


İlçe: MERKEZ


İl:AYDIN


İle Uzaklığı:10 km


İlçeye Uzaklığı:10 km


Rakım: m


Nüfus:


2000:386

1997:403


Tarihi


rivayete göre yine aydının ova köyü olan Ovaeğmir'i sel alır ve Karacasulu lakaplı bi adam selden kurtulmak için evinin damına çıkar ve der ki eğer burdan kurtulursam yükümü alıp dağlara doğru gideceğim. gidebildiğim en son yere yerleşeceğim. selden kurtulur ve gelebildiği son yere Dağeğmir der.


Kültür


GELENEK: Düğünlerde çok değişik adetler vardır. gelinler damat evine at üzerinde götürülür. gelinin başı ve yüzü tamamen kapatılır ve çiçekler bağlanır, gelin alma esnasında gelin ata bineceği sırada çocuklar damatın babasının başından kasketini alıp kaçmaya çalışırlar. kasketi kim alır damada götürse damada gelinin gelmekte oldugunu müjdelemiş olur karşılığında da bahşiş alır. ayrıca sünnet düğünlerinde çocuk sünnet edildikten sonra adına "nişan" denilen bi etkinlik olur uzakça bir yere hedef olarak testi, kiremit vb. dikilir ve nişancılar hedefleri vurmaya çalışır. vuran nişancıya cemiyet sahibi tarafından gömlek, pantolon, kuzu ,oğlak vb. hediyeler verilir.


Keşkek, Yuvarlama Zerde: Pirinç, nişasta ve su ile yapılır. içine karanfil ve gül suyu da katılır. soğuk servis edilir.


Coğrafya


Aydın merkezine 10 km uzaklıktadır. Aydına çok hakimdir. Arazi oldukça engebeli ve eğimlidir. hiç düz arazisi yoktur. araziler büyük çoğunlukla zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. ayrıca maki, çam ormanları, ceviz, kestane, kiraz, vişne, elma, incir ağaçları da mevcuttur.


İklim


Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Ekonomi


Köyün ekonomisi büyük oranda zeytinciliğe dayanır. ayrıca kısıtlı su kaynaklarına rağmen açtıkları dar alanlarda sebzecilik de yapılmakta, domates, fasülye, biber, salatalık vb. üretilmektedir. ayrıca köyün yaylasında ceviz, kestane, elma ve kiraz üretimi de yapılır. köyde ahırlarda büyükbaş hayvancılık yapılır. Azalmış olmakla birlikte 5-6 aile halen küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. Yine eskiye göre azalmasına rağmen köyde odunculuk da hala önemli bir geçim yoludur.


Muhtarlık


Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: Bilgi yok.


Altyapı bilgileri


Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.