ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Ayvalı Köyü Hakkında Bilgi Niksar Tokat (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=410767)

Prof. Dr. Sinsi 08-10-2012 05:32 AM

Ayvalı Köyü Hakkında Bilgi Niksar Tokat
 
Niksar Ayvalı Köyü - Ayvalı Köyü Hakkında - Ayvalı Köyü Tanıtımı - Ayvalı Köyü Resimleri




Tarihi

Köyün adının nereden geldigi konusu net degildir yerleşim yerinin hemen yanından dere geçmekte olup köyün ilk gelenleri arasında bulunan aşık hüseyin denilen şahıs tarafından meyve yetiştiriciligi yapılarak köylüler agaç aşılamada bölgenin saygınlıgını kazanmıştır köy 1840 da giresün, kürtün, ordu, bölgesinden,kürtünlü çagrışımıyla anılan diger köylerle bölgeye gelmişler şimdiki köyün yerleşimine bayramlı sülalesinin öncülügünde bölgeye yerleşmişlerdir muhtarlık olarak 1946 kadar çay köyüne baglı mahalle iken 1946 dan sonra muhtarlıgını kurmuş olup ilk muhtar Ahmet Bayrak Ahmetcavuştur,köy 1980 heyelan sebebiyle şimdiki bulundugu yere taşınmıştır köyün geçmişte önemli kişileri ahmetçavuş,sünetçi ,molla ,kel ahmet,eskimuhtar,molla. şaban bayrak,bayramo,gamber,uzun hasan,çavuşlar,hocamustafa,goc ali,malhalil,topuzha san,kızaragası,tombulunali,güd ek,garali,lakaplarıy la anılmaktaydılar köyün geçmişi kızılbaş olup sonraları bıraz degişime ugramıştır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yaşam degerleri köyün gelenekleri ikiye ayrılır diyebiliriz bir üretim ilişkileri tamamen imece usulu olup kimse kimseden yaptıgı iş karşılıgı para talep etmez para karşılıgı yapılan işler genel yaşamın dışında kalan işlerdir.dügünler bir hafta sürer. köylüler dügünde görev üstlenerek konak evi olurlar dışarıdan gelen konukları agırlarlar gelin alınana kadar kölüler imece usulü ile dügün yapan eve yardımcı olurlar cumartesi günü dügün yemekleri gelen konuklara verilir gelin damat ayrı ayrı törenle hamam yaptırılır pazar günü gelin alma töreni yapılır gelin geldikten sonra dügün sona erer ertesi gün duvak dügünü yapılır gelin büyüklerin elini öperek çeşitli hediyeler alır bir haftadan sonra akraba ziyaretleri gerçekleşir geline çeşitli hediyeler verilir gelinde hediye götürerek akraba ziyaretleri sona erer.hayvancılık yaygınken koyun için kırpma töreni yaylaya hazırlık kutlamaları asker ugurlama töreni askerden sehir dışından gelenlere ziyaret .çok tutucu komşuluk yapmaları bilinmektedir ekonomik şartlar köylerin boşalmasına sebep olmuş olup köyün büyük bölümü İstanbuldadır. İstanbulda yaklaşık 500 kişi, civarıdırlar.

Coğrafya

Tokat iline 58 km, Niksar ilçesine 21 km uzaklıktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretimokulu vardır ancak köyün okulu öğrenci azlığından dolayı kapalıdır taşımalı sisteme geçilmiştir şuan öğrenciler köyden 10 km uzakta olan Korolu köyüne gitmektedir.Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.