ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Kürtün Köyü Çarşamba Samsun (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=409569)

Prof. Dr. Sinsi 08-10-2012 06:07 AM

Kürtün Köyü Çarşamba Samsun
 
Çarşamba Kürtün Köyü - Kürtün Köyü Hakkında - Kürtün Köyü Tanıtımı - Kürtün Köyü Resimleri




Tarihi

Kürtün küyü iki mahalleden oluşmaktadır yukarı mahalle aşagı mahalle olarak yukarı mahalle köyün ilk merkezidir fernek olarak tarihte geçmektedir aşagı mahalle orta asyadan gelen bir kavmin gümüşhane kürtüne yerleşmesinden sonra bi grup gelip aşagıki mahalleye yerleşmesinden çogalmıştır kürtün ismide burdan gelmektedir (büyüklerin anlattıgı bir rivayete görede bu köyün terme tarafında kalan ve afat ormanlarının devamında olan bu bölgedede büyük bi rum beyligi oldugu ve bu bölgenin müslüman halkıyla şavaştıgı az kalan müslüman halkın dualarıyla burda bulunan şehrin deprem göçük altında kaldıgı söylenmektedir bu bölgede bulunan alimlerden şeyhhabil ve cüneydidi bagdatında buraya bu savaş için geldikleri rivayet edilmektedir.

Kültür

Köyün yemekleri Karadeniz halkına özgü yemeklerdir. Genelde mısır ekmeğinin sacda yapılmış şekli kullanılmaktadır. Keşkek yapılmaktadır. Kara lahana ile yapılan birçok yemeği vardır. Bunlardan bazıları sarma, kara lahana çormbası, dible adlarıyla anılan yemeklerdir. dügün ve mevlütlerde kendine has yemekleri olan kürtün köyü misafirlerine (pilav,üzüm,hoşafı,keşkek ve et yemegi Sunmaktadır. Köyün ilçe merkezine yakın oluşu ve düz bir arazi olan çarşamba ovası sınırları içinde yer almasıyla özellikle köyün gençleri arasında bisiklet kullanımı bir hayli artmıştır. Köy halkı son derece misafir perverdir.Köyün düğünleri genelde büyük davetlele yapılır tüm köy halkının davetli olduğu bir merasimdir. Büyük kazanlarda fazlaca yemekler pişirilir. Anadolunun genelinde olduğu gibi evin reisi erkek olsada kadınların aile düzeni ve yapısı içindeki rolleri bir hayli büyüktür. Anaerkil diye nitelendirebileceğimiz bu köyün halkına büyük destek hiç kuşku yok ki köyün kadınları tarafından verilmektedir. Köyde mevcut bulunan ilk öğretim okulundan mezun olan gençlerin bir bölümü tahsillerine devam edebilmek için ilçe merkezine burda bulunan dersaneler ve liselere gelmektedir. Buralara gelip tahsil hayatını sürdüren gençlerin büyük bir bölümü tahsillerini üniversite mezuniyetine taşıyan büyük bir yolun ilk adımını attıklarının bilinciyle bu süreci son derece başarılı bir biçimde tamamlarlar.




Coğrafya

Samsun iline 45 km, Çarşamba ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köylüye ait olan birçok minibüsün var oluşu ilçeden kopmamayı sağlayan bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Denizin uzakta kalmasına rağmen ovanın içinde yer almasının getirisiyle yazlar nemli ve sıcaktır. Bahar aylarında genelde yağışlı olan bölge kışın ılımana yakın bir peryot içerisinde kendini tamamlar.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1244
2000 910
1997

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. (kürtün köyü başlıca fındık,pirinç,mısırıyla meşur olup gelirinide bu ürünlerden elde etmektedir. Asıl geçim kaynağı başta fındıktır. Bir dönem çeltiğin fındıktan fazla para getirmesiyle bağzı fındık bahçeleri kesilerek yerini çeltik bahçelerine bırakmış, ancak zamanlara çeltin o dönemki popülaritesini yitirerek fındık tekrar en revaçta olan tarım ürünü haline gelmiştir. Köylünün genel durumu bu harika ovanın insanlara lutfettiği bu tarım ürünleri zenginliğiyle bağdaşmış ve köy halkının refahını artırmıştır. Bu gün fennek köyü yada kürtün köyü diye isimlendirebileceğimiz bölgenin halkı dışarıya bağımlı olmadan her türlü ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır.


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca Köy Aşşağı mahalle ve yukarı mahalle olmak üzere ikiye ayrılmıştır.




Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.