ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Aşıklı Köyü Şenpazar Kastamonu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=408430)

Prof. Dr. Sinsi 08-10-2012 05:15 AM

Aşıklı Köyü Şenpazar Kastamonu
 
Kastamonu İli Köyleri -Aşıklı Köyü Şenpazar - Aşıklı KöyüHakkında - Aşıklı Köyü Tanıtımı - Aşıklı Köyü Resimleri





Kastamonu
Bilgiler
Nüfus 143 [1] (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 37620
Alan Kodu 0366
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Kastamonu
İlçe Şenpazar

Aşıklı, Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Kastamonuda 1074 yılında kale kapısı denilen yerde şehit düşen Aşıklı Sultan bu köydendir.Köyün bu tarihten önce kurulduğu bilinmektedir.Aşıklı sultan Şir Ali Nibai tekkesinde eğitim görmüş ve emrindeki askerlerle birlikte Kara Tigin komutasındaki orduya katılmış ancak burada şehit duşmuştur.Burada şehit düşen bir askerinin ise Mağrip den geldiğine inanılır. Aşıklı Sultan Ülke fetheden komutan anlamına da gelir.
Kültür

Köyün yemekleri : Islama, Pekmezli mısır unu ekmeği, gırtıl (odun ateşinde saçta pişen yuvarlak ve yassı mısır unu ekmeği), soğanlı yufka böreği (yufka da odun ateşinde saçta pişirilir.)

Köyün gelenekleri : Halen devam eden en önemli geleneği bayram ziyaretleri ve bu ziyarette yapılan eğlenceli faaliyetlerdir. Köy iki büyük mahalleden oluştuğundan sırayla bir mahallenin tüm halkı toplanıp diğer mahalleye ziyarete gider. Diğer mahalle halkı gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Bu yıllardan beri devam etmektedir.
Coğrafya

Kastamonu iline 110 km, Şenpazar ilçesine 10 km uzaklıktadır.
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 143
1997 156
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ancak bu durum günümüzde yok denecek kadar azalmıştır. Ayrıca köyde azda olsa tahta kaşık, çatal yapımı devam etmektedir. Önceleri kaşık ce çatallar şimşir ağacından yapılırken günümüzde bu ağacın azalması ve koruma altına alınması neticesinde diğer ağaçlardan yapılmaktadır. Günümüzde alternatif turizm için arayış içinde olan doğaya meraklı turistler köye konaklamaya gelmektedir. Ayrıca özellikle bahar ve yaz aylarında ebeveylerini ziyarete gelenlerde köy ve yöre ekonomisini ayakta tutmaktadırlar.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 -asım yıldız
2004 - Bayram Özden
1999 - bayram özden
1994 - bayram özden
[[1989]
1984

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.