ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Akseki Köyü Bayat Çorum (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=407311)

Prof. Dr. Sinsi 08-10-2012 04:54 AM

Akseki Köyü Bayat Çorum
 
Akseki Köyü Bayat resimleri - Akseki Köyü Bayat hakkinda bilgiler



Akseki, Çorum ilinin Bayat ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

köyün ismi:yakın ve hakimlerinde bulunan beyaz(ak) toprak yapısı ve sözlük anlamıyla hafif yükselti olan 'seki' kelimesinin birleşimi sonucu beyaz yüksek olan tepeciklerde kurulu olan 'AKSEKİ'İSMİNİ almıştır.bu isim yaklaşık 1900.lü yıllardan bu yana kullanılmaktadır. köyün en yaşlı mezarlarının 1914 yılı doğumlu yaşlılara ait olduğu ve 1914 yılından önceki yıllarda doğan halkın ise tamamına yakın bölümünün aşağı emirhalil. köyünde yaşadığı ve çoğununda savaşlarda şehit olduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır özellikle çanakkale,kafkasya,yemen cephelerinde şehit olan kahramanlarının olduğu 1944 yıllarında yaşayama veda eden yaşlılardan toplanan ve günümüze akseden bilgilerden bilinmektedir.


Kültür

Köyün yemekleri lezizdir özellikle dolması meşhurdur. her türlü yemeğin maharetli hanımların ellerinde en lezzetli pişirildiği seçkin köylerden biridir.düğünlerinin dillere destan bir eğlence ve yemek kültürü vardır yazın yaylaları bir başka olur.

Coğrafya

Çorum iline 90 km, Bayat ilçesine 7 km uzaklıktadır.Tarıma elverişli arazisinin çoğunluğu arapkırı ve pancarlık köyü yol ağzında bulunmaktadır. orman ve meralarının çoğunluğu orta düzeyde engebeli ve çerkeş köyü uzanımındadır.köyde kara üzüm bağcılığı,sebze ve meyve yetiştiriciliği oldukça elverişlidir. son yıllarda su kaynaklarında önemli bir azalma görülmektedir.
İklim [değiştir]

yazları sıcak ve kurak, kışları nemli,çok soğuk olmayan kar ve yağmur yağışlı bir iklime sahiptir mehmet ak

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 844
1997 809

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.son yıllarda özellikle ankara ve çevre illere göç vermektedir son 5 yılda yaklaşık 16 hane halkı aileleri ile birlikte diğer illere iş ve çalışma imkânı bularak taşınmak zorunda kalmışlardır. köylülerin yüzde 20 lik bölümü hayvancılık, yüzde 30 luk kısmı tarım,yüzde 10u işsiz,yüzde 20 si yaşlı ve çocuk,yüzde20 side ankara ve çevre illerde gurbetçilik yapan ailelerden oluşmaktadır.köy yıllardır gurbetçilik yaparak geçimini sağlamış ve özellikle 1990 yılından sonra yetişen 1977 kuşağı gençliği okumaya ve devlet işine girmeye özen göstermiş okuma yazma oranı hızla yükselmiştir halen orta öğrenim çağındaki genç nesil, ilçeye taşımalı usulle okula gitmekte ve öğrenimini tamamlamaya çalışmaktadır. okuma yazma oranının en yüksek olduğu ve modernleşme yolunda tabuları yıkmayı başarmış ilk köydür. eski yıllara dayalı aile gelenek ve göreneklerini, çagımızda atatürkçü düşünce sistemine dayalı,özgür ve hür bir ortama taşıyan yetenekli, vatansever gençleri yetiştirmeyi başaran, anadolumuzun dört bir yanına kök salma yolunda ilerleyen memlekette söz sahibi olmak ve hizmet etmek amacında olan gençler yetiştiren şirin bir köydür.

Muhtarlık

Yapılan mini referandumla genel seçimler öncesinde bayat ilçesine mahalle olarak katılmış olup şu an bayat ilçesinin mahallesi olmuştur

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.köyde 7 kişilik bir ihtiyar heyeti mevcuttur.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

Seçim Yılı Muhtar
2008 ALİ ÇAKIR
2004 MUSTAFA AKBABA

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ama köy çevresindeki en ağaçlık köydür doğası çoğunlukla piknik ve konaklamaya elverişlidir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Köyünüze Aitbilgi ve Resimleri Bu konu altında paylaşabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.