![]() |
Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?
Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri
* Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır. * Çay : Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir. * Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır. * Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir. * Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir. * Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır. * Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir. * Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır. * Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır. * Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır. * Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.