![]() |
Karadeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık Hakkında Bilgi
karadeniz bölgesinin tarım ürünleri
Karadeniz bölgesi hayvancılık Karadeniz bölgesinin hayvancılık faaliyetleri Bölgede dağların geniş alan kaplaması ve arazinin engebeli olması tarımda makine kullanımını güçleştirmektedir. Ayrıca tarım alanlarını kısıtlamıştır. Fındık Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır Çay Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir. Tütün Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır. Mısır Bütün Karadeniz kıyıları boyunca tarımı yapılır. Halkın temel besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur. Çeltik (Pirinç) Samsun, Çorum, Kastamonu ve Sinop çevresinde tarımı yapılmaktadır. Şekerpancarı Orta Karadeniz ve iç kesimdeki ovalarda tarımı yapılmaktadır. Elma Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir. Turunçgiller Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır. Rize’de turunçgiller tarımının yapılması mikroklima özelliğinden kaynaklanmaktadır. Kenevir Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir. Uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir Kivi Rize Trabzon, Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı yapılabilmektedir. İç kesimlerde ve Orta Karadeniz Bölümünde buğday ve arpa tarımı yapılmaktadır. Bölgeni kıyı kesiminde her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk gibi) ürünlerin kıyıda yetişmesini önlemiştir. Hayvancılık Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde, nemli iklim nedeniyle gür çayırların bulunması büyükbaş hayvancılığın gelişmesinde etkili olmuştur. Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır. Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur. Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır. Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Ordu Türkiye’nin önemli bal üretim merkezidir. Rize- Anzer yöresinin balları da dünyaca ünlüdür. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.