![]() |
Kuranı Kerim Sahabenin Allah’A Nasıl Teslim Olduğunu Aşağıdaki Ayetlerle Açıklıyor:
Peygamber Efendimizin gözbebeği Sahabe için Allahu Teala, Bakara 136 da "ey sahabe deyinizki biz Allah'a teslim olanlarız" buyuruyor. Kuranı Kerim Sahabenin Allah’a nasıl teslim olduğunu aşağıdaki ayetlerle açıklıyor: 1-Sahabe Allah'a ulaşmayı dilemiş (Zümer 17 : Onlar Allah'a yöneldiler,Allah'a ulaşmayı dilediler ve şeytana kul olmaktan kurtulup Allah'a kul oldular.Kullarımı müjdele.) 2-Sahabe mürşidleri olan Peygamber Efendimize tabi oldu.(Fetih 10: O akabede Sana biat edenler aslında Allah'a biat etmişlerdir.Onların ellerinin üzerinde (Senin elin var görüyordu ama Ben sana tecelli ettiğim için)) Allah'ın eli vardı.) 3-Ruhlarını Allah'a ulaştırıp,Allah'a teslim ettiler.(Zümer 18: Onlar sözü (Peygamber Efendimizin sohbetini) dinleyip ahsen olanına tabi oldular.Onların hepsi hidayete erdi.)(Ali İmran 73idayet muhakkak ki Allah'a ulaşmaktır.) 4-Fizik vucudlarını Allah'a teslim ettiler.(Ali İmran 20:Eğer Seninle tartışırlarsa deki; Ben ve Bana tabi olanlar Biz hepimiz fizik vucudumuzu Allah'a teslim ettik. Sor bakalım o ümmilere ve kitap sahiplerine onlarda fizik vucudlarını Allah'a telim etmişlermi? Etmişlerse daha önce ruhlarını teslim etmiş olmaları gerekir.) 5-Daimi zikre ulaştılar.(Zümer 18:…onlar ulul elbab oldular.Ulul elbab Ali İmran 190-191 de daimi zikir sahipleri olarak açıklanıyor.Böylece daimi zikirle nefslerindeki afetleri yok edip nefslerinide Allah’a teslim ettiler. 6-İrşada ulaştılar.(Hucurat 7iliniz aranızda Allah'ın resulu var.O sizin nefsinize uysaydı bundan çok zahmet çekerdiniz.Lakin Allah size imanı sevdirdi,fıskı,küfrü,isyanı kerih gösterdi,kalblerinizi tam aydınlığa ulaştırdı.İşte onlar irşada ulaşanlardır. 7-Serbest iradelerinide Allah'a teslim ederek müşid oldular.(Tevbe 100 O sabukunel evvelin varya,onların bir kısmı ensardan bir kısmıda muhacirindendir,birde ihsanla onlara tabi olanlardandır.) İşte 7 safhada 4 teslimi gerçekleştiren Kurandaki sahabe. Allah razı olsun . |