![]() |
Kış Gecelerini İsıtan Sahlep - Salep
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kış Gecelerini Isıtan Sahlep Gazlı içecekler, gündelik hayatımızı her ne kadar derinden etkilemiş olsalar da, geleneksel içeceklerimizden olan sahlep, uzun ve soğuk kış gecelerini ısıtmaya devam ediyor. Sahlep doğada, dağlık yabani ortamında kendiliğinden yetişen bir bitki. Kaynaklar sahlebin anavatanının Anadolu toprakları olduğunu belirtiyor. Orkide ailesinden olan sahlebin kullanılan kısmı ise köklerinde bulunan yumrular. Sahlebin yolculuğu bu yumruların toplanmasıyla başlıyor. Sahlebe kalitesini ve güçlü aromasını yumruların sertliği veriyor. Toplama işleminin ardından sütte ya da ayranda kaynatılan yumrular değirmende öğütülerek toz haline getirilip değerlendiriliyor. Hem Lezzetli, Hem de Sağlıklı Sütün içine katılarak hazırlanan sahlebin içimi gayet latif, kokusu ise son derece hoş. Tarçın dökülerek içildiği zaman bronşit, boğaz ağrısı ve öksürüğe hızla iyi gelen sahlep, kuvvetli kıvam artırıcı özelliği ile de dondurma yapımında çok tercih ediliyor. İçerdiği müsilaj maddesi ile mide ve sindirim sorunlarında tedavi edici özelliğe sahip. Nadide Bir Bitki Anadolu topraklarının endemik bitkilerinden olan sahlebin kültür ortamına alınıp, tarımının yapılması çok zor. Çok büyük bir oranda doğadan toplanarak elde edilen sahlebin sürdürülebilirliği için toplayıcıların bilinçlendirilmesi, bitkinin köklerindeki tüm yumruların alınmayıp, en az birinin ve tüm yavru yumruların köklerinde bırakılması gerekiyor. Malzemeler:
Hazırlanışı: Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Soğuk sütü azar azar ekleyerek ezin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşıncaya dek 10-15 dakika kadar pişirip ateşten çekin. Fincanlara koyup üzerini tarçınla süsleyin. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Afiyet Olsun. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.