ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Kış Gecelerini İsıtan Sahlep - Salep (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=391982)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Kış Gecelerini İsıtan Sahlep - Salep
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kış Gecelerini Isıtan Sahlep

Gazlı içecekler, gündelik hayatımızı her ne kadar derinden etkilemiş olsalar da, geleneksel içeceklerimizden olan sahlep, uzun ve soğuk kış gecelerini ısıtmaya devam ediyor.

Sahlep doğada, dağlık yabani ortamında kendiliğinden yetişen bir bitki. Kaynaklar sahlebin anavatanının Anadolu toprakları olduğunu belirtiyor. Orkide ailesinden olan sahlebin kullanılan kısmı ise köklerinde bulunan yumrular. Sahlebin yolculuğu bu yumruların toplanmasıyla başlıyor. Sahlebe kalitesini ve güçlü aromasını yumruların sertliği veriyor. Toplama işleminin ardından sütte ya da ayranda kaynatılan yumrular değirmende öğütülerek toz haline getirilip değerlendiriliyor.

Hem Lezzetli, Hem de Sağlıklı

Sütün içine katılarak hazırlanan sahlebin içimi gayet latif, kokusu ise son derece hoş. Tarçın dökülerek içildiği zaman bronşit, boğaz ağrısı ve öksürüğe hızla iyi gelen sahlep, kuvvetli kıvam artırıcı özelliği ile de dondurma yapımında çok tercih ediliyor. İçerdiği müsilaj maddesi ile mide ve sindirim sorunlarında tedavi edici özelliğe sahip.

Nadide Bir Bitki

Anadolu topraklarının endemik bitkilerinden olan sahlebin kültür ortamına alınıp, tarımının yapılması çok zor. Çok büyük bir oranda doğadan toplanarak elde edilen sahlebin sürdürülebilirliği için toplayıcıların bilinçlendirilmesi, bitkinin köklerindeki tüm yumruların alınmayıp, en az birinin ve tüm yavru yumruların köklerinde bırakılması gerekiyor.

Malzemeler:
  • 2.5 çorba kaşığı şeker
  • Yarım çorba kaşığı toz salep
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 4 bardak süt
6 kişilik

Hazırlanışı:

Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Soğuk sütü azar azar ekleyerek ezin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşıncaya dek 10-15 dakika kadar pişirip ateşten çekin. Fincanlara koyup üzerini tarçınla süsleyin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg





Afiyet Olsun.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.