ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tatlı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=687)
-   -   Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=391770)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:15 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Gül Tatlısı


Malzemeler :
  • 2 çay bardağı irmik
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı erimiş tereyağ
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 çay bardağı)
Şerbet için :
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu
Yapılışı :
  • Tereyağ, sıvı yağ, yumurta, yoğurt ve irmiği yoğurma kabına koyup iyice karıştıralım. Üzerine kabartma tozu ve unu da eleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayalım. Isterseniz unun hepsini bir seferde katmayıp yavaş yavaş ekleyin ki kıvamı kaçırmayın. Hamuru merdaneyle incecik açalım ve geniş ağızlı bir çay bardağıyla hamurdan yuvarlaklar keselim. Yuvarlakları 3-4 lü şekilde üst üste koyalım. Bir ucundan başayarak rulo yapalım ve tam ortasından keselim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve ortalarına birer parça ceviz koyalım.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında tatlıların üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.
  • Bu arada tencereye suyu ve şekeri koyalım. Kaynayıp şurup haline gelince limon suyunu sıkalım. Fırından çıkmış ılımış tatlıların üzerine sıcak şurubu dökelim. Tavsiyem yine şurubun hepsini bir seferde dökmeyelim ve tatlıalr şurubu çektikçe şurup ilave edelim.
Afiyet Olsun....

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:15 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 



Hanım Göbeği Tatlısı

MALZEMELER:

-2,5 su bardağı un
-1 küçük paket margarin (1 parmak genişliğinde parça ayrılacak: 100 gr.)
-4 yumurta
-3 su bardağı şeker
-1 /4 limon suyu
-1 tutam tuz
-2 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (kızartma için)


YAPILIŞI:

1- Şeker, 3 su bardağı su ile kaynatılıp köpükleri alınır. Limon suyu ilave edilip, biraz koyulaşınca ateşten alınır.

2- Bakır bir tencereye 2 bardak su, margarin, tuz konup kaynatılır. Elenmiş un birden ilave edilip karıştırarak pişirilir. Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alınır. Ilınınca yumurtalar birer birer kırılır. İyice karıştırılır.

3- Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yağlanmış avuç arasında yuvarlanıp yassıtılır ve parmakla ortası delinir.

4- Isıtılmış yağa konur. Tava hafifçe sallanarak pembe renkte kızartılır. Fazla yağını alması için kağıt üzerine çıkarılır.

5- Sonra şuruba atılır. Birkaç kere çevrilip 5 dakika kadar bekletilir ve tabağa alınır.


Not:

1) Hazırlanan hamur hurma şeklinde yapılabilir.

2) Tatlının içinin iyi pişmesi için yağı her sefer soğutmak gerekir.

3) Tatlının hamur olmaması için şurup soğuk, pişen hamur ise sıcak olmalıdır.

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:15 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kalbura Bastı


Malzemeler
Şerbeti Yapılışı

Hamuru yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım.Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak hale getirelim. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım. Orta kısımlarına iri dövülmüş cevizi koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti üzerine dökelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dakika Kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.


Afiyet Olsun...

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Baklava



Malzemeler

Hamuru için
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • ½ kahve fincanı sirke
  • 1-2 çay kaşığı karbonat
  • 4 su bardağı un
  • Bu malzemeleri hamur haline getirecek kadar su
  • Açmak için 1-2 su bardağı nişasta
  • İçi için 2 su bardağı ceviz
  • Üzeri için 250 gram tereyağı
Şerbeti için
  • 3 su badağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu


Yapılışı

Tüm malzemeleri karıştırıp açılabilcek kıvamda biraz sert bir hamur elde edelim ve güzelce yoğuralım. Hamuru yarım saat kadar dinlendirip, yumurtadan biraz daha küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Tüm hamuru bu şekilde parçalara ayırdıktan sonra her bir parçayı nişasta yardımı ile ince bir şekilde (baklavalık yufka şeklinde) açalım.

Oklavaya sarıp iki ucundan elimizle iterek sıkıştıralım.
Bu işlem sonunda hamur pileli bir görünüm almalıdır ve dikdörtgen haline gelmiş olmalıdır.

Daha sonra açarak oklavadan çıkaralım ve temiz bir kağıt ya da bezin üzerinde 10-15 dakika kadar kurumaya bırakalım.
Kuruyan yufkaların bir ucuna (dikdörtgenin kısa ucuna) ceviz koyup rulo şeklinde saralım ve 1 cm eninde parçalar halinde keselim.

Fırın tepsisini tereyağ ile iyice yağlayıp,hazırladığımız baklavaları sıkı bir şekilde dizelim ve eritip kızgın hale getirdiğimiz tereyağını tatlımızın üzerine gezdirelim.
175C de üzeri kızarana kadar pişirelim.

Bu arada şerbetini hazırlayalım. Şeker ve suyu bir kaba koyup kaynatalım. 3-4 damla limon suyunu ilave edip ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Tatlımız pişince tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak şekilde şerbetleyelim.


Afiyet olsun.


Not : Eğer tatlıyı pişer pişmez şerbetlemeyecekseniz, şerbetlemeden önce tatlıyı 150C ye ısıtılmış fırında 10 dakika kadar ısıtıp şerbetleyebilirsiniz.



Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Şekerpare
[*]şekerpare için:
  • 1 paket margarin, oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 2 yumurta
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
[*]şerbeti için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • yarım limonun suyu
[*]üzerlerine:
  • fındık içi
Şekerparelerin hazırlanması
1. 1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin.)
2. Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.
3. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Şerbetin hazırlanması

1. 3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın.
2. Ateşten alıp ılıtın.
3. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
4. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Dilber Dudağı

Malzemeler 10 - 12 kişilik
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • 4 su bardağı baklavalık un, elenmiş
  • 250gr nişasta; açmak için
  • 200gr ceviz veya fındık, iri dövülmüş
  • 1,5 paket tereyağı (teyzem 1 paket kullanmış)
  • 1 yumurtanın akı
Şerbet:

Hazırlanması:[*]unun ortasını havuz gibi açıp yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu ekleyin. hepsini karıştırıp özlü bir hamur yoğurun.[*]hamurdan ceviz iriliğinde 20 parça koparıp beze yapın. üzerlerine nemli bir bez örterek bezeleri yarım saat dinlendirin.[*]bezeleri nişasta serpilmiş zemine koyun. üzerlerine tekrar nişasta serpin. her birini servis tabağı büyüklüğünde açın. (o kadar büyük açamıyorsanız tatlı tabağı büyüklüğünde de açabilirsiniz). açtıklarınızın üzerine nişasta serpin. [*]10 yufkayı üst üste koyup hep birlikte mümkün olduğunca büyüterek ve devamlı alt üst ederek açın. (alt üst etmezseniz alttaki yufkalar küçük kalır.)[*]açtığınız onlu gruptan su bardağı ile yuvarlaklar kesin. [*]cevizi yumurta akı ile karıştırın. yuvarlakların bir kenarına cevizli harçtan koyun. diğer kenarını hafifçe bastırarak üzerine kapatın. [*]kalan bezeleri de aynı şekilde açıp hazırlayarak hepsini hafif yağlanmış tepsiye dizin.[*]tereyağını eritip 1 dakika kaynatın. kaynar haldeki yağı kaşık yardımıyla tatlıların üzerine gezdirin. (yağın tortusunu kesinlikle kullanmayın) 170C fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin.[*]bu arada şerbet için şekeri ve suyu 10 dakika kaynatın. ocaktan indirmeden hemen önce limon suyunu ekleyip ılınmasını sağlayın. fırından çıkardığınız tatlılar ılınınca yine ılık haldeki şerbeti üzerlerine gezdirin. tatlılar şerbeti çekene kadar tepsinin üzeri kapalı halde bekletin.
Afiyet Olsun...

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Vezir Parmağı


Malzemeler:
  • 2 bardak su
  • 2,5 bardak un
  • 50 gr tuzsuz tereyagi
  • 1 tatli kasigi seker
  • bir tutam (cok az) tuz
  • 3 yumurta
  • 1 tatli kasigi nisasta
Serbeti:
Şerbet kaynatılıp soğumaya bırakılır. 2 bardak su ve tereyağı büyükçe bir tavaya konulup kaynatılır.Tuz ve sekeri ilave edilir.Kaynayınca unu ve nişastası yavaş yavaş iyice ezerek ilave edilir.Biraz ocak üstünde pişirilip soğumaya bırakılır. Ilıkken yumurtalar tek tek kırılıp hamura yedirilir. Elimizle parmak seklinde şekillendirilir.
bu işlem yapılırken ellerimizi biraz yağlamamız gerekli.
Hazırlanan vezir parmakları tavadaki soğuk yağ içine konur ve kızartılıp soğumuş olan şerbetin içine atılır.

Şerbetini çeker çekmez servis tabağına alınmalı yoksa yumuşarlar.Tadına doyulmayacak kadar lezzetli inanın.


Agzinizin tadi hic bozulmamasi dilegiyle...

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Revani


MalzemelerŞerbeti İçinYapılışı[*]Şerbetini kaynatın.[*]Yumurtalarla toz şekeri iyice çırpın. Yoğurt , Sıvı yağ, irmik ve un katılır. En son kabartma tozu eklenerek karıştırılır.[*]Tepsi yağlanarak çırpılan hamur dökülür. Üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.[*]İstenilen şekilde kesilerek yapılan şerbet ılık olarak hamurun üzerine dökülür.

Afiyet olsun

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:16 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Cevizli Tatlı


Malzemeler: (22 adet)
Yarım su bardağı süt
1 yumurta
200g odasıcaklığında margarin
3,5 su bardağı un
1 paket kabartmatozu
1 tutam tuz

İç malzemesi:
1,5 su bardağı ceviz içi( fındık, badem)
1 çay kaşığı tarçın

Şerbeti:
4 Su bardağı su
4 Su bardağı şeker
yarım limonun suyu

Yapılışı;
Önce şeker ve suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve yarım limon suyunu içine katın, karıştırın.
Hamurun tüm malzemelerini bir kaba boşaltın .Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edesiye kadar ve tüm malzemeler bir top haline gelesiye kadar güzelce yoğurun.(yaklaşık 10 dakika sürüyor)
hamuru 10 dakika dinlendirin.
ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın ve elinizle biraz açın. Tarçınlı ceviz içi karışımından 1 tatlı kaşığı kadar koyun. Hamurun ağızı kapatıp ters çevirip aralıklı olarak tepsiye dizin. Tepsiyi yağlamaya gerek yok. önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca bir boy daha ufak ve bir tepsiye dizin.

Odasıcaklığındaki şerbet fırından çıkan hamurların hemen üzerine dökülür. 5 dakika sonra tatlılar şerbeti iyi çekmesi için ters çevrilir. 10 dakika kadar sonra tekrar hamurların yüzü çevrilir. Bu şekilde tüm şerbeti çekesiye kadar üzeri kapatılmadan 2 saat kadar bekletilir. Üzerine hindistan cevizi dökülerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.


Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:17 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Bülbül Konağı


Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket margarin
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kase ceviz

Serbet
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1/4 limon
şerbeti hazırlayıp soğutun. geniş bir kaba yoğurdu, eritip soğuttunuğuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvıyağı koyun. azar azar un ve kabartma tozu ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. hamuru iki eşit parçaya bölün. ilk parçayı merdane ile yarım parmak kalılığında açın. açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. ikinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. boşluklara birer yarım ceviz içi yerleştirin. hafif yağlanmış tepsye dizin. üzerleri kızarana dek pişirin. fırından çıkarıp üzerlerine şerbet dökün.

Afiyet Olsun


Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:17 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 






Bohça Baklavası


Malzemeler
  • Yarım su bardağı erimiş tereyağı
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 4-5 bardak un.
İçi:
  • 300 gr ince çekilmiş ceviz
Ayrıca:
  • 400 gr buğday nişastası (hamurları açmak için),
  • 250 gr. tereyağı (baklavanın üzerine gezdirmek için).

Şerbet:
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu.

Hazırlanışı

Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yapın (Poğaça hamuru kıvamında).

Üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 10-15 dakika dinlendirin. Hamuru önce üçe bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin (en üste serpmeyin).
İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 35-40 cm çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup fotoğraftaki gibi bohça şekli verin (uçlarını iyice yapıştırmaya gayret edin).
Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat (veya 1 gün) buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gr tereyağını yakmadan iyice kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün.180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün.



Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:17 AM

Bayram Tatlıları: Şeker Pare, Revani, Kadayıf, Dilber Dudağı, Ev Baklavası
 


Sarı Burma (Sarığı Burma)



Malzemeleri
  • 1 paket baklavalık yufka
  • 3 su bardağı ceviz içi
  • 250 gr. tereyağı


şerbeti için
  • 5 bardak şeker
  • 4 bardak su
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu
  • Üzeri için:antep fıstığı
Hazırlanışı
1-Baklavalık yufkalar iki ikili gruplar halinde tezgahın üzerine seriyoruz.
ince oklavaya sarıp iki parmak kadar içine katlıyoruz.ceviz içini ilave ediyoruz

2-Çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sarıyoruz

3-iki ucunu içe doğru büzüştürüyoruz.Dikkali şekilde oklavadan çıkarıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.Bu işlemi hamur bitene kadar tekrarlıyoruz.(Benim bir tepsi ve bir kare borcam dolacak kadar tatlım oldu

4-Tereyağını iyice eritiP,üzerindeki köpüğü süzüyoruz(süzmezsek,tatlının üzeri pişerken kararıyor)

5-Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15-20 daika kadar pişirip
170 derecede içini çekinceye kadar,altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Şerbeti için
1-Su ve şekeri iyice kaynatıyoruz.
2-Ocaktan indirirken limonsuyunu ilave ediyoruz.
3-Tatlı soğuk şerbet ılıkken eşit miktarda şerbeti tatlının üzerine gezdiriyoruz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.